Izloženi radovi trebinjskih umjetnika

Izložba “Dekodiranja/Savremena umjetnost Bosne i Hercegovine”, na kojoj su predstavljeni radovi deset trebinjskih umjetnika, u srijedu naveče otvorena je u Galeriji Kulturnog centra grada na Trebišnjici.

Miljan Vuković, umjetnik i menadžer Kulturnog centra Trebinje, kao jedan od umjetnika čiji su radovi izloženi, istakao je da se bavi jednom vrstom enformela, umjetničkog jezika koji je nastao šezdesetih godina i koji je još aktuelan zahvaljujući sveukupnoj klimi savremenog društva.

“To je bježanje od stvarnosti kakva jeste, njeno negiranje, jedna vrsta potpune izolovanosti i predanosti samo vezi između mog djela i mene”, dodao je on.

Ljiljana Zeković, direktor Narodnog muzeja Crne Gore, podsjetila je da su radovi ovih umjetnika izlagani ljetos na Cetinju, zajedno s radovima 36 savremenih umjetnika iz Sarajeva i Banjaluke, sa krajnje pozitivnim odjekom i kod umjetničke kritike, ali i crnogorske javnosti.

“Ova postavka je samo segment ‘Dekodiranja’, u okviru projekta kojim smo crnogorsku javnost upoznali s onim što se danas na polju umjetničkog stvaralaštva dešava na prostoru nekada jedinstvenog jugoslovenskog prostora, s akcentom na posebnosti nacionalnih i lokalnih specifičnosti koju čine osobenom u okvirima multikulturalnih izazova savremenih umjetničkih kretanja na globalnom planu, ali i onog što je još naš zajednički imenitelj – prostor, tradicija, zajedništvo, sadašnjost i budućnost”, kazala je Zekovićeva.

Ana Ivanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore, istakla je da je izložba koncipirana kao ekspozicija revijalnog karaktera, kako bi se pospješila razmjena kulturnih dešavanja u regionu.

Igor Bošnjak, selektor izložbe za Trebinje, pojasnio je da su se trudili da javnosti približe upravo rad trebinjskih umjetnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *