IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 09.11.2016

Saobraćaj se jutros, zbog sniježnih padavina, odvija usporeno, po mokrim I klizavim kolovozima. U nižim područijima snijeg se, za sada ne zadržava na kolovozu, dok u višim, planinskim predjelima snijjega ima na putu.Vozačima posebnu pažnju skrećemo na putni pravac Karanovac-Kneževo-Turbe, gdje snijeg pada cijelu noć I saobraćaj se odvija veoma otežano.Raskvašenog snijega na kolovozu ima I na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč, preko prevoja Mliništa, Strojice-Novo Selo, prema Kupresu, gdje dodatno vjetar stvara nanose , Kola-Stričići-Čađavica (preko Manjače), Sarajevo-Foča, preko prevoja Rogoj, Sarajevo-Rogatica, preko Romanije i Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled. Vozačima skrećemo pažnju na maksimalno opreznu I sporiju vožnju, prilagođenu uslovima I stanju na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Dodatni oprez savjetujemo na svim dionicama u usjecima I pored kamenih kosina, zbog učestalih sitnijih odrona kamenja I zemlje na kolovoz.

Na autoputu E-661 Banja Luka-Gradiška, saobraćaj se odvija bez posebnih  ograničenja, po mokrom i klizavom kolovozu.

Zbog izgradnje vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja, regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi  do povremene obustave saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.11.2016.).

Na regionalnom putu R-414 Karanovac-Kneževo, na trećem kilometru od Karanovca, u mjestu Ljubačevo, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog izvođenja radova, na izgradnji mosta -vijadukta  na regionalnom putnom pravcu R-405, dionica broj 494  Stari Majdan 2 – Lamovita, potpuno je obustaljen saobraćaj za sva vozila. (Radovi su planirani do 20.12.2016.).

Zbog radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu M-19 (dionica broj 286) Karakaj 2-Drinjača saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.Regulisanje soabraćaja se vrši ručno i svjetlosnom signalizacijom (semaforima).

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, (na stacionaži km10+700) regionalnog puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, potpuno je  obustavljen saobraćaj za sva vozila. Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti. Planirano je da radovi traju do 31.12.2016.

U toku su  radovi na projektu “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica-Faza II”na magistralnom putu M-14, dionica broj 154 Kostajnica-Kozarska Dubica 1. Izmjenu u odvijanju saobraćaja regulisaće privremena saobraćajna signalizacija, čije poštovanje je obavezno. Predviđeno je da radovi traju do 30.11.2016. godine.

Na magistralnom putu (M-4), na dionici Čelinac-Kotor Varoš (od km 15+500 do km 18+650) I na dionici Kotor Varoš-Obodnik (na stacionaži od km 0+200 do km 0+950), zbog rekonstrukcije I sanacije gradske vodovodne mreže opštinr Kotor Varoš, takođe će biti izmjenjen režim odvijanja saobraćaja (planirano je da radovi traju do 31.12.2016.). 

U toku su radovi na izgradnji obilaznice (oko Brčkog) na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice (Predviđeno je da radovi traju do 25.01.2017.)

Na dionici Brčko- Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutim dionicama, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Regionalni putevi

Na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Mitrovići, zbog radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja (predviđeno je da radovi traju do 31.12.2016.).

Na regionalnom putu R-476 dionica Ukrina- Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na R-414 Karanovac-Mitrovićina mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Deminiranje terena

  Zbog radova na deminiranju terena  na magistralnom putu M-18, dionica Tuzla-Ugljevik u mjestu  Banj Brdo (lokalitet  Simina cesta), dolazi do povremene,  obustave saobraćaja u vremenu od  08:00 do 16:00časova  u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propušatanja  .

U vremenu od 08:00 do 16:00 časova, radi izvođenja deminerskih radova, dolazi do  priveremene obustave saobraćaja na magistralnom putu na dionici Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica (do 31.12.2016.). Privremena obustava saobraćaja vrši se na način 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja, i ne  izvodi se u dane vikenda i praznika.

Radi izvođenja deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, opština Brod, izvršiće se povremena obustava saoobraćaja na magistralnom putu M-14.1  dionica Brodsko Polje RS/BiH (Brusnica) u periodu  od 20.06.2016. do 16.12.2016. Povremene obustave saobraćaja će se izvoditi radnim danima u vremenu od 08:00 do 15:00 časova, dok se u dane vikenda i praznika neće provoditi.

Zabrane

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje),zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15).   Zabrana se od 15 02. ne odnosi  i na teretna vozila koja će vršiti transport drvnih sortimana regionalnim putem R-454a Bratunac3-Drinjača (od Poloma-do Drinjače) u periodu od : 01.10.do 31.12.2016. godine-transport će se vršiti u odjelima 6,7,i 8.

BANJALUKA 

Zbog izgradnje mosta preko Šargovačkog potoka (Djevojački most),  do 04.12.2016. biće obustavljen motroni i pješački saobraćaj, preko Djevojačog mosta u Subotičkoj ulici.Za vrijeme obustave saobraćaja preko mosta, autobusi na gradskoj liniji broj 19 Srpski Milanovc-Centar-Srpski Milanovac saobraćaće na sledeći način:

-smjer iz Grada:autobusi se iz ulice Subotičke preusmjeravaju desno  u Bilećku ulicu lijevo u prvi krak Bilećke ulice, lijevo u krak Subotičke ulice, desno u Subotičku ulicu i dalje postojećom trasom.

-smjer iz Šargovca:autobusi se iz Šargovačke ulice preusmjeravaju  lijevo u Subitičku ulicu, desno na put za Prijedor, desno put rezervisan za saobraćaj motornih vozila do Petrol pumpe, desno u Bilećku ulicu, pa lijevo u Subotičku i dalje postojećom trasom. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se regulisati privremeno postavljenom signalizacijom.

BANJALUKA –  U toku je velika prevntivana akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016”, koju je pokrenuo  Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS). Kampanja traje do 25. novembra i realizuje se u okviru “Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja na putevima”.Sutra će se akcija sprovoditi u Koz. Dubici od 09 do 11 časova, te u Gradišci od 13-15 časova.AMS RS i Auto-moto društva sprovode akciju u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS (MUP), Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i lokalnim zajednicama.Kampanju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016” podržala je i kompanija “Nestro grupa”, koja će vozačima dijeliti rashladnu tekućinu “Permant”, tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala “Mosol” i druge korisne materijale.

FEDERACIJA

Zbog popriječenog teretnog vozila obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-17 Žepče-Maglaj, kod tunela Karaula

Nove padavine ovoga jutra uslovljavaju sporije odvijanje saobraćaja na putevima u F BiH. Posebno izdvajamo dionice u višim planinskim predjelima, gdje je kolovoz zasniježen, a zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica. Na dionicama u nižim predjelima, kolovoz je pretežno mokar. Apelujemo na vozače da na put na kreću bez zimske opreme, kao i da voze maksimalno oprezno i da  vožnju prilagode uslovima na putu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju sistema u tunelima na autocesti A1, večeras (09.11.) od 22 sata do sutra (10.11.) do 05:00 sati najavljeno je zatvaranje dionice Tarčin-Lepenica.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na putnim pravcima M-6 Stolac-Ljubinje (07-16 sati) R-467 Zavidovići-Olovo (08-16 sati).

Do kraćih zastoja dolazi i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Donji Vakuf-Bugojno, Ključ-Mrkonjić Grad, Jajce-Banja Luka i Prozor-Jablanica.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i  Brod-Slavonski Brod vozila se kreću  usporeno.