Japanska kompanija vršiće odsumporavanje TE Ugljevik

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ Ugljevik potpisaće danas ugovor sa japanskom kompanijom „Micubiši hitači pauer sistems“ koja će biti angažovana na radovima na projektu odsumporavanja u termoelektrani.

Projekat odsumporavanja je najveći ekološki projekat u „Elektroprivredi Republike Srpske“, a njegova realizacija je od ogromnog značaja Republiku Srpsku i BiH kada je riječ o zaštiti zdravlja stanovništva, stabilnosti energetskog sektora i ispunjavanju obaveza iz zaštite životne sredine proisteklih iz međunarodnih ugovora.

Iz RiTE navode da se u fazu potpisivanja ugovora došlo poslije višegodišnjeg rada na realizaciji projekta „Izgradnja sistema odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik“, te da je na javnom nadmetanju izabran izvođač.

Izabran je konzorcijum „Micubiši hitači pauer sistems“ i „Micubiši hitači pauer sistems Evropa“ i „Rudis“ Trbovlje, pri čemu je kompanija „Micubiši hitači pauer sistems“ vodeći partner u konzorcijumu sa sjedištem u Jokohami u Japanu, navodi se u saopštenju.

Ugovor će biti potpisan u 13.00 časova u upravnoj zgradi RiTE Ugljevik. Izjave za medije planirane su nakon potpisivanja ugovora.

Izvor:Srna