Katolički vjernici proslavljaju Uskrs

Danas je Uskrs za sve vjernike koji slave po gregorijanskom kalendaru.”Dani Uskrsa prilika su za podsjećanje na prave vrijednosti, društvene i porodične, ali i vrijeme kada treba da se posvetimo ljubavi, toleranciji i želji da budemo bolji ljudi. Upravo s tom nadom i katolički vjernici proslavljaju Uskrs.Otvorite svoja srca božijem miru i gradite mir u sebi i svojim porodicama da bi u društvu zavladali sloga, pravda, ravnopravnost i solidarnost”, poručio je katoličkim vjernicima nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

On je u uskršnjoj poruci zaželio da se svaki čovjek zauzme za izgrađivanje pravednijeg društva, u kojem će svaki narod i religija biti ravnopravni.

– Onaj ko se otvorio miru uskrslog Hrista spreman je na iskorjenjivanje zla, nasilja i nepravde, koji, ako se ne sijeku u korijenu, uvijek rađaju većim zlom koje uništava porodicu – istakao je Puljić.

BANjALUČKI BISKUP SLUŽIO MISU

Banjalučki biskup Franjo Komarica danas je u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci služio misu povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa za vjernike koji ga proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.
U obraćanju vjernicima Komarica je istakao da današnji praznik predstavlja najslavniji dan u ljudskoj istoriji koji je promijenio sudbinu ljudskog roda.

“I mi smo posljedica tog događaja i zato kličemo svima – radujte se. Radujte se i vi ovdje u katedrali, radujte se i vi naši sugrađani u Banjaluci, radujte se svi na kugli zemaljskoj”, naglasio je Komarica.

Tokom mise pročitana je biskupova uskršnja poruka u kojoj je navedeno i da je iz događaja i značaja Hristovog vaskrsenja proistekao zadatak za svakog čovjeka, koji se ogleda u odlučnom zalaganju za istinu, pravdu, razumijevanje, mir, a protiv svih oblika nepravde.

PAPA FRANjO PREDVODI MISU NA TRGU SVETOG PETRA

Papa Franja predvodiće vjersku službu povodom katoličkog Uskrsa na trgu Svetog Petra u Vatikanu.
Misi i papinom obraćanju “Gradu i svijetu” /Urbi et Orbi/ prisustvovaće nekoliko hiljada vjernika koji su u Vatikan stigli iz raznih krajeva svijeta.

Papa Franjo je nakon mise povodom Velikog petka osudio ravnodušnost i “saučesničko neoglašavanje” prema džihadističkim napadima na hrišćane.

“Naša braća su progonjena, obezglavljena, razapinjana zbog svoje vjere i često uz naše saučesničko neoglašavanje”, rekao je papa tokom službe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *