Kinezi preuzimaju Gorenje?

Kineski gigant bijele tehnike Hajer zainteresovan je za preuzimanje slovenačkog Gorenja ili strateško partnerstvo sa tom firmom.

Posljednjih nekoliko sedmica u Velenju je boravilo više delegacija kineskog diva, ali je za sada teško reći hoće li doći do posla posebno u svjetlu činjenica da je strateški partner Gorenja japanski Panasonik.

U tekstu se spekuliše koliko bi Јapancima odgovaralo da im se poslije uspješno odrađene prve faze restrukturiranja Gorenja u posao “ubacuje” neko drugi i podsjeća da su Grupa Panasonik i Grupa Gorenje potpisali prošle nedjelje dodatak ugovoru o dugoročnom strateškom partnerstvu.

Dvije strane su se tada složile da stratešku poslovnu saradnju prošire na nekoliko novih područja poslovanja, pa će sada, u skladu sa najavama još od prije dvije godine, Panasonik i Gorenje sarađivati u nabavci materijala i komponenti, zatim u proizvodnji inovacija, postprodajnim uslugama, logistici, osiguranju kvaliteta i distribuciji velikih i malih kućnih aparata na odabranim tržištima.

Kineski Hajer je jedan od najvećih svjetskih proizvođača bijele tehnike i ima 240 podružnica, 30 razvojnih centara i više od 50 hiljada zaposlenih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *