Kolovoz klizav, jaki udari vjetra u Istočnoj Hercegovini

Saobraćaj se jutros u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a vozačima u Istočnoj Hercegovini skreće se pažnja na mjestimično jake udare vjetra, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na putevima na kojima se izvode radovi saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, a vozačima se savjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu. Na auto-putu Banjaluka-Gradiška vozila saobraćaju bez posebnih ograničenja, po mokrom i klizavom kolovozu. Petlja “Mahovljani” zatvorena je zbog izgradnje vijadukta na dionici auto-puta Banjaluka-Prnjavor, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj. Tokom trajanja obustave, vozila se preusmjeravaju na lokalni put kroz selo Brestovo, ali je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila nosivosti veće od 15 tona.

Saobraćaj je obustavljen i na regionalnom putnom pravcu Stari Majdan dva-Lamovita gdje je u toku izgradnja mosta. Do povremene obustave saobraćaja dolazi dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Radovi se izvode i na putnim pravcima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Kostajnica-Kozarska Dubica jedan, Čelinac-Kotor Varoš, Kotor Varoš-Obodnik, Kotor Varoš-Mitrovići, Ukrina-Vijaka u Vijačanima i na putnom pravcu Karanovac-Mitrovići. U zonama gdje se ivode radovi saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom. Zbog deminiranja terena dolaziće do povremene obustave saobraćaja na magistralnim putevima Tuzla-Ugljevik na Banj Brdu i Teslić-Kotor Varoš u mjestu Rujevica, te u mjestu Klakari na području opštine Brod.

Povremene obustave trajaće pola sata, a saobraćaj će biti omogućen po 15 minuta. Na magistralnom puta Brod na Drini-Šćepan Polje /granica BiH i Crne Gore/ i dalje je zabranjen saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona, te na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i za autobuse klase M3, osim za autobuse “Drinatrans” iz Zvornika.

Na području distrikta Brčko u toku je izgradnja obilaznice zbog čega je izmijenjen saobraćaj na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice.

U Federaciji BiH radovi se izvode na putevima Banjaluka-Jajce, Donji Vakuf-Bugojno, Prozor-Jablanica i Priboj-Simin Han. Tokom dana će zbog deminiranja terena dolaziti do povremenih obustava saobraćaja na magistralnom putu Stolac-LJubinje i na regionalnom putnom pravcu Zavidovići-Olovo u Smajilbašić polju.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno.

Iz AMS podsjećaju da je u toku velika prevntivana akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” koja će danas od 9.00 do 11.00 časova biti sprovedena u Mrkonjić Gradu kod Auto-moto društva “Balkana”, a od 13.00 do 15.00 časova u Šipovu kod tamošnjeg Auto-moto društva.