Kompanije iz BiH na konferenciji u Beču

SARAJEVO, U Beču se danas održava konferencija na kojoj će više od 70 austrijskih kompanija različitih profila predstaviti svoje investicione mogućnosti, a 29 kompanija iz BiH potraživanja za stranim tržištem, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Inicijativa za održavanje konferencije, koju su organizovali Komora u saradnji sa Ambasadom BiH u Austriji i Privrednom komorom Austrije, uslijedila je nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH u maju prošle godine, a s ciljem pomoći firmama sa poplavljenih područja.

S tim u vezi, planirano je da u okviru konferencije bude organizovana berza ponuda za investitore ili kupce robe, koja bi bila namijenjena posebno firmama koje su pretrpjele štetu tokom poplava u BiH.

„Ako je neka firma u poplavama izgubila osnovna sredstva, na konferenciji može tražiti investitora koji bi uložio sredstva u zamjenu za određen dio vlasništva u firmi“, pojašnjavaju iz Komore, navodeći da vjeruju da će konferencija biti uspješna i da će njen rezultat biti konkretni poslovni projekti, s obzirom na veliku zainteresovanost kompanija.

Osim privrednika, delegaciju BiH čine predstavnici Komore, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, te ambasador BiH u Austriji Tanja Milašinović – Martinović. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *