Kredit za isplatu duga poljoprivrednicima Semberije

BIJELJINA, Skupština grada Bijeljina danas je jednoglasno podržala zahtjev gradske uprave o kratkoročnom zaduženju grada za pola miliona KM kako bi se isplatili dugovi za prošlogodišnje podsticaje poljoprivrednicima Semberije.

Ukoliko bude obezbijeđena saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, kredit će biti podignut sa rokom otplate od pet mjeseci, uz maksimalnu nominalnu kamatu od dva odsto i uz mjesečni anuitet za vraćanje kredita od 101.000 KM.

Najavljeno je da će novac za otplatu ovog kredita biti planiran kroz rebalans gradskog budžeta za ovu godinu.

U obrazloženju odluke se podsjeća da grad može kratkoročno da se zaduži pod uslovom da taj dug nije veći od pet odsto redovnih prihoda iz prethodne godine, što je u ovom slučaju ispoštovano.

Bijeljina nema neotplaćenih kratkoročnih kredita, a po dugoročnim kreditima grad je zadužen oko 42 miliona maraka.

Odbornici su jednoglasno usvojili i odluku o garanciji gradske uprave za kreditno zaduženje Banje „Dvorovi“ od 463.500 KM.

Kredit bi bio realizovan po nominalnoj kamatnoj stopi od 11 odsto, sa rokom otplate od pet godina.

Novac će biti iskorišten za finansiranje obaveza koje su nastale usljed poplava u Semberiji prošle godine i za preduzimanje aktivnosti na konsolidaciji poslovanja Banje.

Štete od poplava u Banji „Dvorovi“ procijenjene su na više od 600.000 KM.

U odluci je navedeno da je trenutno godišnja izloženost grada Bijeljina dugu po izdatim garancijama 2,8 miliona KM.

Grad Bijeljina je osnivač i vlasnik Banje „Dvorovi“.

Na prijedlog predsjednika Skupštine grada Dragana Đurđevića, odbornici su podržali i inicijativu da gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao član Upravnog odbora Fonda solidarnosti Republika Srpske, zatraži pomoć za Banju „Dvorovi“ i iz ovih sredstava. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *