Kulturne projekte finansirati iz EU fondova

SARAJEVO-Igor Davidović, Šef Misije BiH pri Europskoj uniji I ambasador, sastao se Tiborom Navračičem, novoimenovanim komesarom za kulturu, obrazovanje, sport i mlade Europske komisije kojem je predstavio stanje u kulturi u BiH, kao i angažman kulturne diplomatije Misije BiH na prepoznatljivosti zemlje u prestolnici Europske unije.

Davidović je informisao Navračiča o izuzetnom odzivu kojeg je u julu 2014. godine pristupanje BiH programu “Creative Europe” imalo u  domovini. Naveo je uspješne primjere financiranja EK projekata, kao što su Vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu te rekonstrukcija Tvrđave Kastel u Banjaluci.

Davidović je predložio da se kulturni  projekti u BiH ponovno finansiraju iz fondova EU za bespovratnu finansijsku pomoć, što je bio odličan primjer dobre prakse EK i  pokazatelj razumijevanja stanja u zemlji.

Navračič je izjavio da je BiH izuzetno raznolikog i bogatog kulturnog naslijeđa, te da su i EU, kao i njegova rodna Mađarska  iz istorijskih razloga posebno zainteresovane za stabilizaciju BiH u svojstvu članice EU.

Istakao je da kultura BiH “mora biti cement integracije”, te da je “najbolji i najučinkovitiji pristupni projekat”.

U tom smislu Navračič je naveo da namjerava senzibilirati Johanesa Hana, komesara za proširenje, Federiku Mogerini, visoku predstavnicu za vanjsku politiku i kolegu iz Republike Hrvatske da kultura bude uvrštena i tretirana kao temeljni instrument vanjske politike EU.

U znak početka plodne saradnje Davidović je Navračiču uručio Zmijanjski vez sa Reprezentativne liste nematerijalne baštine UNESCO, monografiju o  sarajevskoj Vijećnici autora Valerijana Žuje i Studija Urbing, knjigu ‘Hercegovina zemlja vina’ autora Branimira Martinca, koja je dobila prvu svjetsku nagradu za knjigu o vinu, te monografije Međunarodnog festivala Sarajevska zima i Muzeja savremene umjetnosti Banjaluka.

Davidović je pozvao Navračiča da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *