Latice ruže jačaju srce i nerve

Ružu ne zovu slučajno kraljicom cvijeća. Divili su joj se još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se gotovo nije promijenilo ni do danas.

Ruža ne samo što plijeni ljepotom, već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima. Njen miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve. Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru poslije antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, naročito ukoliko je menstruacija obilna. Osim čaja, djelotvoran je i sirup od latica.

Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suvom i tamnom mjestu. Sušenje traje do nedjelju dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitet i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mjestu.

Nikako se ne preporučuje trudnicama bez konsultacije s ljekarom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj kesi. Kod posebno osjetljivih osoba takođe može doći do neželjenih efekata u vidu problema sa disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.

Eterično ulje

Izuzetno je zastupljeno i u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Izrazito je dobro za njegu lica i tijela, naročito osjetljive i suve kože. Pokazalo se da sprečava i njeno starenje. Veoma je skupo i cijenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja. Za njegovu proizvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica – čak oko 3.000 kg za litar ulja. Ali zato, zbog izuzetne koncentrovanosti dovoljna je mala količina u aromaterapiji ili proizvodnju parfema. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak.

Vodica

Ružina vodica se dobija parnom destilacijom ruže, izuzetno je djelotvorna protiv akni na licu, a posjeduje i umirujuće i antiseptično svojstvo. Kupka pomaže kod reume, a postiže i izuzetno opuštajući efekat.

Aromatični napici

  • Sirup se spravlja tako što se dvije pune šake latica preliju sa pola litra ključale vode i ostave da odstoje 24 časa. Nakon toga se procijedi, a tečnost ukuva sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuvati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti disajnih puteva, a da bi efekat bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dvije do četiri supene kašike.
  • Čaj se priprema tako što se dvije supene kašike osušenih i usitnjenih latica preliju sa tri dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg ukusa, treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju može da se doda i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen sa keksom i džemom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *