LAZAREVA SUBOTA U UGLJEVIKU

Lazarevu subotu, koju su pred zgradom opštine Ugljevik obilježili najmlađi članovi  KUD-a “Rudar” tradicionalnom proljećnom igrom “Lazarice” uz osmijehe su pokazali da je to dan dječije radosti. Djevojčice obučene u šarolike  nošnje, igrom i pjesmom ugljevičanima su  poželjele zdravlje, radost, sreću  i blagostanje.
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić i predsjednik skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić dočekali su  “lazarice” ispred zgrade opštine  i u skladu sa običajima darovali  ove članove KUD-a “Rudar”.
U obraćanju prisutnim građanima načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić se zahvalio KUD-u “Rudar” i istakao da je  ovo kulturno-umjetničko društvo jedan od najboljih promotera ove podmajevičke opštine.
“Želim da Ugljevik bude bogat, baš onako kakva je i vaša igra i pjesma,  da nam današnji dan i svi budući dani donesu dobro, i da nemamo više nikada onih velikih nesreća i poplava, kao što je to bilo u predhodnoj godini”, rekao je Perić.
“Hvala Vam što od zaborava čuvate našu kulturu, tradiciju, upravo kroz ove lijepe igre koje igrate, kroz pjesme”, istakao je Perić i  uz čestitke i lijepe želje dao obećanje da će ih Opština podržavati kao što je bio slučaj i u prethodnom periodu
Lazareva subota se praznuje osam dana pred Vaskr u spomen na Pravednog Lazara, sledbenika Hristovog koga je Božiji sin vaskrsao iz mrtvih.
Vrbica ili Lazareva subota, praznik je posvećen uspomeni na Lazarevo vaskrsenje i Hristov ulazak u Jerusalim. Slavi se u subotu uoči praznika Cvijeti koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta. U hramovima se služi večernje bogosluženje a u crkvu se unose vrbove grančice koje nakon osvještenja sveštenik dijeli vjernicima. Tim grančicama se ukrašavaju kandila i ikone u kućama. Ovim praznikom počinju veliki vaskršnji praznici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *