Lopare – Tradicionalni prijem povodom dana Republike Srpske

Sinoć je u centru za kulturu u Loparama, povodom dana Republike Srpske i njene krsne slave,  upriličen tradicionalni prijem  za zvanice iz  privrede,  sveštenstvo, za ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života opštine Lopare.

Na današnji dan 9. januara 1992 godine nastala je današnja Republika Srpska. Ovaj datum je poseban za Srpsku a danas se obeležava i krsna slava Republike Sveti arhiđakon Stefan. O važnosti ovog datuma i njegovom značaju nešto više rekao je Milenko Ristić predsednik Skupštine opštine Lopare.

On je naglasio da bi u vreme obeležavanja Dana Republike posebnu zahvalnost trebalo pokazati prema onima koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske i da je odluka o ukidanju Dana Republike Srpske, i polemisanje oko tog datuma, najviše pogodila boračku kategoriju i ratne vojne invalide.

Bozićnim pozdravom MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI, prisutnima se obratio i protojerej- stavrofor Stevo Jović,  koji je istakao da je 9. januar veoma značajan datum za sve koji žive na ovim prostorima.

Bez obzira na spekulacije u proteklom vremenu o Danu Republike Srpske, 9 januar je datum koji će se i u budućnosti obeležavati, a opština Lopare je i ovoga puta napravila tradicionalni prijem povodom Dana Republike Srpske, ovom prilikom rekao je dr Rado Savić načelnik opštine Lopare.

Postojanje Republike Srpske priznato je 1. članom dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine iz 1995. godine, u kojem se navodi: “Republika BiH nastavlja svoje legalno postojanja pod zvaničnim imenom BiH kao država po međunarodnom pravu sastavljena od dva entiteta – FBiH i RS.” Po Dejtonskom sporazumu, ona je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine i zauzima 49% teritorije BiH.

Pripremila: Nela Vuković

Izvor:Radio “SKALA” Ugljevik