Loš san kod tinejdžera, problemi u kasnijem uzrastu

LONDON – Problemi sa spavanjem u tinejdžerskom uzrastu rani su znak problema s alkoholom, drogama i polnim ponašanjem u kasnijoj dobi, ističu amrički naučnici.

Zato stručnjaci pozivaju roditelje da više pažnje posvete da im djeca spavaju dovoljno, a u drugoj studiji upućuju na to da je čvrst san ključan za donošenje ispravnih odluka, prenosi Bi-Bi-Si.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Alcoholism: Clinical and Experimental Researć”, naučnici su analizirali podatke o oko 6.500 adolescenata u Americi.

Pri tom su pratili njihove obrasce spavanja, konzumiranje alkohola i droga u tri faze nacionalnog istraživanja između 1994. i 2002. godine.

Oni koji su slabo spavali imali su u to vrijeme najviše problema s alkoholom i narkoticima, pokazala je analiza, ali je stručnjake interesovalo i da li je manjak sna povezan s tim problemima u kasnijim fazama života.

Tako se došlo do podataka koji navode da su tinejdžeri koji su barem jednom nedeljno spavali loše češće pili, u pijanom stanju su ulazili u polne odnose zbog kojih su kasnije zažalili ili su koristili drogu kasnije u životu.

Takođe, analiza je pokazala da, što su problemi sa spavanjem bili veći, to je snažnija bila veza s porocima.

“Obično ne razmišljamo o tome koliko je san važan, ali naši rezultati su pokazali da je on dobar pokazatelj nekih ozbiljnih kasnijih problema”, rekla je Maria Vong sa univerziteta u Ajdahou.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *