Lukašenko: Ko ne radi, plaća 300 evra državi

MINSK – Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko uveo je “porez na nezaposlenost” u iznosu od 300 evra za svakoga ko je nezaposlen duže od šest mjeseci.

Kako bi svoje ljude motivisao da što prije nađu posao, Lukašenko je potpisao ukaz o “sprečavanju socijalne zavisnosti”, piše “Moskov tajms”.

Cilj ukaza je da podstakne ljude da se uključe u radne aktivnosti i da na taj način učestvuju u finansiranju državnih rashoda.

Dokument propisuje da građani, strani državljani i osobe bez državljanstva sa stalnim boravkom u toj zemlji, koji ne učestvuju u finansiranju javne potrošnje ili u njenom finansiranju učestvuju manje od 183 kalendarska dana tokom obračunskog poreskog perioda u obavezi su da plate izrečenu sumu.

Uvodeći “porez na nezaposlenost”, Lukašenko vraća termin “socijalnog parazitizma” iz socijalizma, a sve u cilju kažnjavanja onih koji namjerno ne žele da rade.

Ovog poreza su oslobođeni mlađi od 18 godina, a takođe su oslobođeni i radno nesposobni građani, invalidi, mlađi od 18 godina, žene preko 55 i muškarci preko 60 godina.

Protivnici ovakve odluke sakupljaju potpise, smatrajući da država treba da im obezbijedi uslove da rade, a ne da ih tjera na prinudni rad koji kako smatraju, može da naredi jedino sud.

Bjelorusija se borila da pronađe dovoljno radnika kako bi popunila radna mjesta. A koliki je problem imala sa manjkom zaposlenih, pokazuje i činjenica da su 2012. godine uveli mjeru u nekim sektorima, gdje se ne dozvoljava radniku da napusti svoje radno mjesto, prenosi RTRS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *