Mala čaša piva dnevno može biti dobra za rad vašeg srca

Naučnici su zaključili da konzumiranje do sedam čaša piva nedjeljno može umanjiti rizik od srčanih problema za 20 posto kod muškaraca i 16 posto kod žena.

Alkohol u velikim količinama svakako je štetan, ali u malim može biti dobar za vaše zdravlje. Tako su zaključili naučnici koji u najnovijoj studiji navode da konzumiranje do sedam alkoholnih pića nedjeljno može umanjiti rizik od srčanih problema kod muškaraca za 20, a kod žena za 16 posto.

Dva i po decilitra piva, mala čaša vina ili pola čašice viskija ili votke dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, piše britanski magazin Ekspres.

Studija uticaja alkohola na zdravlje rađena je na 14.629 Amerikanaca starosti između 45 i 64 godine. Oni su bili podijeljeni u dve grupe – u prvoj su bili oni koji ne konzumiraju alkohol, a u drugoj oni koji piju od sedam do 21 i više alkoholnih pića nedeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, fizička aktivnost i pušenje, naučnici su zaključili da su muškarci iz grupe onih koji piju do sedam alkoholnih pića nedeljno imaju za 20 posto manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na apstinente. Kod ženskih ispitanika rizik je smanjen za 16 posto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *