Male šanse za pokretanje bijeljinske Šećerane

BIJELJINA, Uprkos velikim naporima koji se ulažu u pokretanje proizvodnje u bijeljinskoj Šećerani, pomaci su slabi, gotovo nevidljivi, kaže za poslovni portal „CAPITAL“ Meho Fafulić, vršilac dužnosti direktora Šećerane.

Za pokretanje Šećerane potrebno je obezbijediti minimalno 31 miliona KM, a svi dosadašnji pregovori sa potencijalnim investitorima su na „dugom štapu“.

Ukupno oko 25 miliona KM trebalo bi investirati u tehnički dio, da bi se prerada šećerne repe i proizvodnja šećera ponovo pokrenuli. Radnicima se trenutno duguje 49 plata, što iznosi oko šest miliona KM“, izjavio je Fafulić.

On kaže da je zainteresovani strateški partner PZ „Jankovci“ iz Hrvatske, odnosno njen vlasnik Enver Moralić već poslao zahtjev Vladi RS i predsjedniku Vlade Željki Cvijanović za nastavak pregovora oko kupovine bijeljinske šećerane.

Prije desetak dana pogone šećerane je pogledao i jedan hotelijer iz Crikvenice u Hrvatskoj, ali se nije izjasnio o eventualnoj kupovini. I jedan biznismen iz Azerbejdžana iskazao je interes za kupovinu šećerane, ali, sve je to na „dugom štapu““, kaže Fafulić.

On kaže da zbog nedostatka novca problem predstavlja čak i dobijanje brojnih zemljišno – knjižnih izvadaka, koji se provjeravaju ovih dana. Dug za struju reprogramiran je na rok od deset godina, ali je ostavljen takozvani „grejs – period“ od šest mjeseci, te u šećerani nisu sigurni da će u tom roku bilo šta pokrenuti u pozitivnom smislu.

Vlada RS trenutno je većinski vlasnik bijeljinske šećerane sa iznosom od 61,4 odsto kapitala, a banjalučki „Agrokop“, koji je svojevremeno i pokrenuo proizvodnju u ovoj fabrici, sada potražuje između sedam i osam miliona KM.

Osim radnika, značajna su i potraživanja Poreske uprave i izvođača radova koji su radili na revitalizaciji pogona i ponovnom pokretanju proizvodnje u šećerani prije četiri godine.

CAPITAL: Lj. Ljubojević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *