Maletić: Zahlađenje neće ometati radove na poljima

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Grad Bijeljina – Republika Srpska“ Ljubo Maletić rekao je da najavljeno zahlađenje neće ometati rad na poljima, ali bi kiša ili olujno nevrijeme u Semberiji moglo da uspori ili odloži radove na berbi kukuruza i jesenjoj sjetvi koja je na samom početku.

 

Maletić je naglasio da bi, bez velikih i dugotrajnih kiša, berba kukuruza koji je presijan na 8.000 hektara, trebalo da bude završena za mjesec dana.

„Neće nas omesti hladnoća, a kiša bi mogla usporiti ili na dan-dva odgoditi radove u poljima”, rekao je Maletić i dodao da hladno vrijeme, bez obzira što je riječ o naglom zahlađenju, ne predstavlja nikakav problem za poljoprivredne kulture.

Prema njegovim riječima, berba kukuruza na semberskim njivama obavljena je na oko 70 odsto hektara od ukupno zasijanih 24.000, te da je kvalitet zrna veoma dobar.

„Poljoprivredni proizvođači su zadovoljni i cijenom koju je ponudio najveći semberski otkupljivač ‘Žitopromet’ od 24 KM za 100 kilograma, odnosno 240 KM po toni”, rekao je Maletić.

On je naglasio da je berba kukurza u punom jeku, a na površinama sa kojih je skinut počinje sjetva jesenjih kultura – pšenice, ječma…

Maletić je naveo da postoje nagovještaji da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo dijeliti sjemensku pšenicu i đubrivo već od četvrtka, 23. oktobra, što posebno raduje poljoprivredne proizvođače.

„Ovo se, prema mojim informacijama, odnosi na poljoprivrednike koji su tokom poplava na svojim oranicama pretrpjeli štetu od 30 odsto”, kaže Maletić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *