Mataruga: Najboljim studentima posao na matičnim fakultetima

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga najavljuje da će, s ciljem jačanja kapaciteta Univerziteta, studentima generacije biti obezbijeđen prvi posao na matičnom fakultetu.

Zadržavajući najbolje studente, Univerzitet dobija dragocjen nastavni kadar, koji će znanja prenositi drugima i koji je sposoban da pokreće i realizuje naučnoistraživačke projekte, unapređuje međunarodnu saradnju i promoviše Univerzitet na najbolji način – ističe Mataruga u intervjuu Srni.

On najavljuje da će najboljim studentima, na Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta i obilježavanja 41 godine rada ove visokoškolske ustanove, sutra u 12.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, biti uručene Zlatne značke sa likom Nikole Tesle.

Univerzitet u Banjaluci prvi je u cijeloj BiH koji je dobio logo izvrsnosti u naučnoistraživačkom radu, a proteklih godina zaključio je više od 200 sporazuma o saradnji sa univerzitetima širom svijeta.

– Do sada, diplome osnovnih studija steklo je 31.500 studenata, 350 studenata master studija, 1.150 magistara i 619 doktora nauka. Mnogi od njih sada su na istaknutim pozicijama političkih, obrazovnih i drugih institucija, te domaćih i stranih kompanija – napominje Mataruga.

Nastava na Univerzitetu odvija se bez problema u pogledu redovnosti i kvaliteta, a garancija kvaliteta, prije svega, je nastavni kadar, koji čini više od 800 nastavnika i saradnika u stalnom radnom odnosu.

– Vrijeme u kojem smo angažovali značajan broj gostujućih profesora zbog nedostatka vlastitog kadra definitivno je iza nas. Sve češće smo u prilici da angažujemo eminentne predavače sa drugih univerziteta, ne zato što nemamo svojih, već što želimo da našim studentima pružimo mogućnost da uče i od profesora sa najprestižnijih univerziteta širom svijeta – naglašava Mataruga.

Univerzitet u Banjaluci raspolaže svim neophodnim prostornim i laboratorijskim kapacitetima, računarskim salama, bibliotekama, te kontinuirano radi na nabavci nove opreme, stručnom usavršavanju i realizaciji međunarodno zahtjevnih istraživanja.

U proteklom periodu intenzivno se radilo na stvaranju neophodnih uslova za otvaranje Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci, a onda su, nakon što je prihvaćen Elaborat o opravdanosti otvaranja Instituta i data saglasnost svih univerzitetskih tijela, tokom nedavne posjete delegacije Univerziteta u Banjaluci Kini, sa rukovodstvom Univerziteta tehnologije i obrazovanja u Tjanđinu dogovoreni svi detalji budećeg partnerskog odnosa dvije visokoškolske ustanove.

– Formalno potpisivanje Sporazuma o saradnji i zajedničkim interesima u osnivanju Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci biće upriličeno u utorak, 8. novembra, prilikom posjete delegacije ovog kineskog univerziteta našem univerzitetu – najavljuje Mataruga.

Otvaranjem Konfučijevog instituta, Univerzitet u Banjaluci postaće dio brojne porodice, koja broji 480 članova širom svijeta.

Kada je riječ sporu sa profesorom Vitomirom Popovićem, Mataruga podsjeća da je Popović povukao tužbu i izražava nadu da je time stavljena tačka na priču koja je, kako je rekao, bez sumnje nanijela štetu ugledu Univerziteta u Banjaluci.

– Bez obzira na sva ta dešavanja, koja su kulminirala nakon rješenja prosvjetnog inspektora, Univerzitet u Banjaluci funkcionisao je bez problema, a akademska i radna atmosfera je na visokom nivou – ističe Mataruga.

Matarugu raduje činjenica da je Univerzitet pokazao jedinstvo, što je potvrđeno na zajedničkoj sjednici Senata i Proširenog kolegijuma 21. oktobra, kada je jednoglasno iskazana puna podrška njemu kao rektoru i ostalim upravljačkim tijelima Univerziteta u profesionalnom radu i rukovođenju Univerzitetom u Banjaluci.

Izvor: SRNA

Foto: RTRS