Matične ćelije uspješne u liječenju Parkinsonove bolesti

Matične ćelije mogu se koristi za oporavak od štete koju mozgu nanosi Parkinsonova bolest, saopštili su naučnici u Švedskoj.

Naučnici navode da je njihova studija na pacovima rezultovala “velikim napretkom” u pravcu razvoja efikasnog tretmana.

Za Parkinsonovu bolest trenutno nema lijeka, ali medikamenti i stimulacija mozga mogu da ublaže simptome.Bolest se razvija usljed gubitka nervnih ćelija u mozgu, koje proizvode hemikaliju dopamin. Ova hemikalija pomaže kontrolisanje raspoloženja i pokreta.

Da bi simulirali bolest, naučnici sa Univerziteta Lund uništili su neurone koji proizvode dopamin na jednoj strani mozga pacova.

Potom su konvertovali ljudske matične ćelije u neurone koji proizvode dopamin. Te ćelije su ubrizgane u mozak pacova, a istraživači su pronašli dokaze da je šteta popravljena, prenio je BBC.

Do sada nije bilo kliničkih testova na ljudima uz upotrebu neurona izvedenih od matičnh ćelija. Istraživači tvrde da bi za ove testove mogli bi spremni do 2017. godine.

“Ovo je veliki napredak u ovoj oblasti i korak prema kliničkim testovima”, izjavio je Malin Parmar, profesor razvojne i regenerativne neurobiologije.

Slična metoda isprobana je na ograničenom broju pacijenata, uz upotrebu tkiva mozga uzetih od abortiranih fetusa.

Klinički testovi obustavljeni su poslije mješovitih rezultata.Oko trećina pacijenata imala je fetusne ćelije mozga koje su funkcionisale 25 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *