Medalje na OI u Tokiju biće od recikliranog materijala

Medalje koje će se dijeliti na olimpijskim igrama 2020. u Tokiju biće izrađene od reciklirarnih mobilnih telefona i drugih gadgeta, objavio je organizacioni odbor.

– Medalje izrađena od iskorištenih mobilnih telefona i drugih gadgeta mogu biti simbol održivog razvoja I učestvovanja javnosti – izjavila je portparol Hikariko Ono, napominjući da će kasnije biti odlučeno hoće li sve ili samo jedan dio medalja biti izrađen na ovaj način. – Medalje izrađene od recikliranog materijala koriste se od Zimskih olimpijskih igara 2010. u Vankouveru. Zlatne i bronzane medalje izrađene od recikliranog materijala korištene su na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru ove godine. Ali ovo će biti prvi put uz učešće javnosti – dodala je Ono.

U januaru je Hiroši Komijama, predsjednik radne grupe zadužene za uspostavljanje “plana baštine” koji bi poslužio kao model za druga sportska takmičenja, kazao kako planira sakupljati plemenite metale iz računara, mobilnih telefona i drugih aparata za izradu zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja.

Izvor:Nezavisne