Mediteranska hrana reguliše holesterol

Poznato je dejstvo maslina, plavog patlidžana, tikvica na zdravlje, ali po ljekovitom uticaju posebno se izdvaja artičoka…

Јelovnik na bazi mediteranskih namirnica je dokazano blagotvoran za srce i krvne sudove. Poznato je dejstvo maslina, plavog patlidžana, tikvica na zdravlje, ali po ljekovitom uticaju posebno se izdvaja artičoka.

Ova dijetalna namirnica snižava loš holesterol i podiže nivo dobrog, pospješuje lučenje žuči, zbog čega jetra bolje prerađuje. Za razliku od lijekova statina, koji se uglavnom propisuju, artičoka ne smanjuje sintezu holesterola već povećava njegovu razgradnju.

Loš protok žuči se često zanemaruje, a ima posljedice u vidu nadimanja, zatvora, tegoba sa varenjem i povišenog holesterola, zbog čega bi trebalo izbjegavati crveno meso, jaja, masti životinjskog porijekla i rafinisana biljna ulja.

Ljekari su dokazali da ako se artičoka redovno jede nekoliko mjeseci ili uzima u vidu napitka mjesec dana tri puta dnevno, a potom 1-2 puta dnevno kao minimalna doza, značajno smanjuje nivo lošeg holesterola i podiže nivo dobrog.

  Izvor: Večernje novosti