MEĐUNARODNA SARADNJA PUT ZA SUZBIJANJE KORUPTIVNIH RADNJI

Osnivač makedonskog Transparency International-a i stručnjak sa 20 godina međunarodnog iskustvom u oblasti korupcije, gospodin Zoran Jačev, posjetio je danas Omladinski centar Vermont. Prepoznavši kapacitete i iskustvo koje je Vermont stekao na polju borbe protiv korupcije, gospodin Jačev je iskazao podršku u aktivnostima koje tek slijede a tiču se ovog sveprisutnog problema.

Pored iskustva kojeg posjeduje u antikoruptivnim radnjama, gospodin Jačev se bavi razvojem politika i analiza te je radio na izradi zakona i strategija, pružanju savjeta i izradi smjernica i preporuka u području borbe protiv korupcije a svoje kapacitete srdačno je predložio i Omladinskom centru Vermont, kroz buduću saradnju.

Tokom sastanka prisutni su razgovarali o prethodnim aktivnostima koje su rađene na polju borbe protiv korupcije primarno se bazirajući na educiranje građanstva i određenih ciljanih skupina a u svrhu suzbijanja korupcije i preventivnog djelovanja po ovom pitanju. Prisutni su razmijenili informacije koje se tiču stanja na području Distrikta, usaglašavajući stavove, pristup i metodologiju primjenjivu u procesima koji tek slijede na polju borbe protiv korupcije.

Pored navedenog, usaglašeni su i novi kanali razmjene informacija na polju borbe protiv korupcije, a svi ti alati pomoći će u budućem zajedničkom angažovanju na konkretizovanju antikoruptivnih aktivnosti. Stanje u Brčko distriktu BiH po pitanju zastupljenosti korupcije je alarmantno, te umjesto principa transparentnosti procesa bilo koje vrste koji služe antikoruptivnim radnjama, događa se  upravo suprotno što situaciju dodatno pogoršava.

Sljedeći korak u borbi protiv korupcije jeste konkretniji, zahtijeva više truda i rizika te se implementacija istih može očekivati u skorije vrijeme. Uloženi trud i rad po ovom ovom pitanju kroz dugogodišnju saradnju sa međunarodnim faktorima koji su sisteme u svom okruženju doveli na zavidan nivo konkretno po pitanju niske stope korupcije, uskoro će dobiti zasluženo priznanje.

Dokaz efikasnosti ovakvog modela saradnje će biti uskoro vidljivi  rezultati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *