Mladi iz Goražda muzikom se odupiru kiču

Mladi iz Goražda pokrenuli su prošle godine rok školu u namjeri da okupe mlade ljude sa ili bez muzičkog iskustva kako bi kvalitetno proveli slobodno vrijeme.

Ove godine škola je upisala i drugu generaciju polaznika, a u planu je i humanitarni koncert povodom obilježavanja Međunarodnog dana posvećenog djeci oboljeloj od raka.

“Uvidjeli smo potrebu da osvježimo muzičku scenu u našem gradu i da pokrenemo nešto novo. Mi svake godine organizujemo alternativni festival ‘Elza fest’, na kojem dajemo priliku mladima da predstave svoj rad”, rekao je Arman Bešlija, koordinator škole roka iz Goražda.

Bešlija dodaje da se ideja o pokretanju škole pokazala odličnom i mladi su je prihvatili odupirući se na taj način izazovima komercijalizma i kiča.

“Podijeljeni smo u tri sekcije. Imamo sekciju gitare bas i bubnja. Učitelji su momci i djevojke koji dolaze iz drugih bendova. Željeli smo da napravimo koncept predavanja gdje će vršnjaci raditi s vršnjacima”, dodao je Bešlija.

Škola za sada broji oko 35 učenika, a časove pohađaju učenici srednje škole, kao i nekoliko osnovaca.

“Djeca prolaze osnovno muzičko obrazovanje u školama, a kod nas dobijaju priliku da sviraju alternativniju muziku. Mogu slobodno da kažem da su djeca željna da sviraju obrade bendova poput ‘Metalike'”, dodao je Bešlija.

Ova škola trenutno priprema humanitarni koncert povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka.

“Mi svake godine organizujemo neku akciju, a ove godine želimo da to dignemo na viši nivo, pa smo odlučili da rok škola organizuje koncert svojim polaznicima koji će pokloniti gradu. Planiramo da prikupimo sredstva koja ćemo donirati djeci oboljeloj od raka”, naglasio je Bešlija.

Organizator navodi da je koncert zakazan za 13. februar s početkom u 20 časova, a biće održan u velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu.

Škola se do sada finansirala isključivo putem stranih donacija, a trenutno se suočava s problemima koji onemogućavaju osnovne uslove za rad.

“Mi smo stvarno sposobni i nama je bitno samo da dobijemo ono osnovno, a to je adekvatan prostor za rad. Centar za kulturu, gdje sada radimo, nema grijanja, pa ne želimo da dovodimo djecu u hladne prostorije, gdje se mogu prehladiti. Iskreno se nadam da će institucije imati sluha za naš problem”, dodao je Bešlija.

Izvor:Nezavisne novine