Morska voda na Crnogorskom primorju prve kategorije

Morska voda na Crnogorskom primorju uglavnom je prve kategorije i to na oko 90 odsto lokacija, saopštili su predstavnici Јavnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

 “Možemo reći da je na skoro 90 odsto kupališta morska voda prve kategorije”, rekla je rukovodilac za održivi razvoj Aleksandra Ivanović.

Јavno preduzeće za upravljanje morskim dobrom provodi monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 90 lokacija duž crnogorskog primorja. Kvalitet mora ispituje se na 24 lokacije u Budvi, na 20 na području Herceg Novog, na po 14 lokacija u opštini Ulcinj i Kotoru, na 10 lokacija u opštini Bar i na osam u Tivtu.

Predviđeno je da se analize obavljaju u petnaestodnevnim intervalima, u periodu od maja do oktobra.

Na osnovu rezultata analize uzoraka morske vode obavljene od 20. do 24. juna, na 79 kupališta kvalitet je bio prve kategorije, dok je na 11 kupališta bilo druge.

Pojedinačni slučajevi kratkoročnog zagađenja uglavnom se dovode u vezu sa problemima u funkcionisanju kanalizacionih sistema u zaleđu plaža.

Ivanovićeva je navela da je kontrolom kvaliteta morske vode obuhvaćeno praćenje prisustva dva obavezna mikrobiološka parametra.

Programom kontrole kvaliteta morske vode realizuje Institut za biologiju mora iz Kotora čiji direktor Mirko Đurović ističe da se svakodnevno obavljaju mjerenja i na velikom broju lokacija koje nisu u okviru standardnih 90.

“Rezultati su više nego odlični tako da možemo reći da je naše more čisto i u rangu kvaliteta prve kategorije”, poručio je Đurović.