Multimedijalna izložba “Odjeci” u ponedjeljak pred bijeljinskom publikom

U Bijeljini će u ponedjeljak, 15. juna, biti otvorena prva multimedijalna izložba pod nazivom “Odjeci” i predstavljena publikacija nastala tokom projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja”, u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

 

Koordinator projekta, predstavnik banjalučke Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj Svjetlana Marković rekla je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da će multimedijalna izložba “Odjeci”, promocije i javne debate biti održane u 13 gradova u BiH.

Multimedijalna izložba planirana je u Bijeljini, Brčkom, Trebinju, Prijedoru, Zenici, Mostaru, Srebrenici, Bihaću, Tuzli, Banjaluci, Sarajevu, Neumu i Doboju.

Navodeći da će izložba u svakom od gradova trajati pet dana, Markovićeva je rekla da je naredno predstavljanje planirano u Brčkom 22. juna, a početkom jula u Trebinju.

“Svaka debata počinjaće prikazivanjem dokumentarnog filma `Sarajevo 1914`, koji je snimljen u produkciji banjalučke Asocijacije za vizuelne umjetnosti `Feniks art`”, rekla je Markovićeva na konferenciji u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Menadžer projekta, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić podsjetila je da projekat “Izučavanjem istorije do pomirenja” finansira EU u okviru programa “Sarajevo 2014”, kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se širom svijeta pošalju poruke mira, pomirenja i solidarnosti.

Ona je rekla da projekat od maja prošle godine provodi ova biblioteka u saradnji sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj, te da je predviđeno da bude završen u novembru.

“Za ovaj projekat smo dobili 245.378 evra i prema našem planu i programu on je podijeljen u dvije faze”, rekla je Zečevićeva i dodala da je prva faza bila istraživački rad, u kojoj je učestvovalo 11 istraživača koji su sačinili radove koji se odnose na evropsku štampu u vrijeme Sarajevskog atentata i nakon tog događaja.

Ona je istakla da je ponovo odštampana knjiga “Sarajevo 1914” autora Vladimira Dedijera, te dvije publikacije “Sarajevski atentat” Vojislava Bogičevića na srpskom i engleskom jeziku.

Istoričar Željko Vujadinović rekao je da su u okviru projekta objavljena djela koja su do sada već imala iskazanu vrijednost i koja su i poslije svog objavljivanja, prije više od 50 godina, zadržala u pravom smislu riječi potpunu naučnu cjelost.

Predstavnik banjalučke Asocijacije za vizuelne umjetnosti Feniks art Draško Gajić rekao je da je dokumentarni filma “Sarajevo 1914” zasnovan na knjizi Dedijera, da su sagovornici u filmu istoričari i profesori koji su se bavili ovom tematikom, odnosno dešavanjima prije i poslije Sarajevskog atentata.

Gajić je rekao da se trejler ovog filma, koji traje 62 minuta, i u kojem je korišteno mnogo arhivske građe, može pogledati na internet stranici sajta “Istorijom do pomirenja”.

Informacije o izložbi dostupne su na internet stranici istorijomdopomirenja.ba , kao i na internet stranicama nosioca projekta Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske i Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *