Na Banj brdu obilježen Dan ustanka

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je značajno da narod na prostoru Srpske očuva tradiciju i sjećanje na antifašističku borbu, te 27. juli – Dan ustanka u Drugom svjetskom ratu, kao jedan od najvažnijih datum iz te borbe.

On je naglasio da se obilježavanjem Dana ustanka potvrđuje opredijeljenost ka antifašističkoj borbi u kojoj je srpski narod dao najviše boraca i žrtava.

“Narod na ovim prostorima nikada nije trpio tiraniju, uvijek je imao težnju da bude slobodan, da bude ravnopravan i to je bezbroj puta u svojoj istoriji i potvrđivao. Tako se to desilo i 1941, a mladim generacijama moramo prenositi ono što su vrijednosti narodno-oslobodilačkog pokreta”, rekao je Đokić novinarima na Banj Brdu u Banjaluci, na obilježavanju Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić podsjetio je da je narodnooslobodilačka borba trajala četiri godine, te da je u njoj poginulo više od 400.000 boraca na prostoru bivše Jugoslavije.

“Plamen dijela te borbe sinuo je sa ovog mjesta koje danas zovemo Banj Brdo. Na poziv tadašnje Komunističke partije Jugoslavije narod se masovno odazvao toj borbi”, podsjetio je Gajić.

On je naglasio da su se danas, u čast narodnooslobodilačke borbe na Banj Brdu, okupili bivši borci, potomci boraca i poštovaoci antifašistitčkog pokreta iz svih krajiških opština, kao i gosti iz bivših jugoslovenskih republika.

Okupljenima na obilježavanju Dana ustanka na Banj Brdu obratio se i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka Rade Džajić, koji je rekao da je Banjaluka dala više od 3.000 boraca u antifašističkoj borbi i 27 narodnih heroja, te da time može biti ponosna.

Više od 7 decenija od ustanka protiv fašizma juče i danas u Srpskoj se obilježava u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Povodom 73 godine od ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma, na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Banj Brdu u Banjaluci vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacija grada Banjaluka, SUBNOR-a Srpske i Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka.

Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a Beograda, Podgorice, Prijedora, mjesnih odbora u Banjaluci, Boračke organizacije Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, društva “Josip Broz Tito” i drugih organizacija.

Ovim povodom na Banj Brdu upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *