Na listama lideri partija, fudbaleri i kreatorke

SARAJEVO – Fudbaler Vlatko Glavaš (DF), rekonvalescent Edhem Bičakčić (HSP BiH-DSI), modna kreatorka Mirjana Deak (Socijaldemokratska unija), Božidar Vučurević (SDS), ratni načelnik Trebinja, svojevremeno osumnjičen za ratne zločine, i advokat Faruk Balijagić (BOSS) samo su neki od kandidata koji bi od oktobra 2014. mogli zasjesti u klupe najvišeg tijela zakonodavne vlasti u državi.

Naime, njih petoro će se naći u ravnopravnoj utrci za Predstavnički dom parlamenta BiH, zajedno sa još 733 konkurenta koje su stranake nominirale na listama za ovaj dom u kojem ima mjesta za 42 poslanika.

Jednostavnom računicom dolazimo do podatka da će se za jedno poslaničko mjesto tako boriti gotovo 18 kandidata različite nacionalne, političke i ideološke pripadnosti.

Ovogodišnja utrka za državni parlament i mandat od četiri naredne godine mogla bi da bude specifična i po tome što su svoja mjesta na kompenzacijskim listama osigurali i mnogi visoki stranački funkcioneri, među njima čak i predsjednici i potpredsjednici stranaka. Budući da su kompenzacijske liste (ukupno 237 imena) vrsta garancije za dobijanje mandata, jasno je da se mnogi od njih žele osigurati od bilo kakvih izbornih iznenađenja. Lagodan posao, astronomska plaća i osigurana pozicija moći njima su dovoljni argumenti za ove ne baš prestižne nomimacije u svijetu politike.

Ogledalo prevara i manipulacija

Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva, smatra da će ovogodišnji izbori biti ogledalo prevara i manipulacija, jer će “oni koji ih izgube jednog dana morati odgovarati za sve loše što su činili kao i za ono što nisu učinili”.

“Cilj je ostati na vlasti i koristiće se sva sredstva, pa i kompenzacijske liste. To je čisti makijavelizam, to je makijavelistički pristup politici, ostati na vlasti pošto-poto”, ističe profesor Bajtal.

Uvidom u sve liste iz svih izbornih jednica, uočljivo je da su na njima čak šest lidera stranaka: Zlatko Lagumdžija (SDP), Mladen Ivanković Lijanović (NS Radom za boljitak), Mladen Bosić (SDS), Amer Jerlagić (Stranka za BiH), Željko Komšić (Demokratska fronta) i Rifat Dolić (DNZ).

Jerlagić, Lijanović i Dolić dodatno su se osigurali i na kompenzacijskim listama, na kojima su, od poznatijih imena i: Edita Đapo, Fehim Škaljić, Mirsad Đugum (SBB), kao i Damir Arnaut, bivši bh. ambasador i “prebjeg” iz Stranke za BiH u SBB.

Također, na ovim listama su i: Saša Magazinović, Lidija Korać, Anto Domazet, Zekerijah Osmić, Mehmed Bradarić, Mirsad Đapo (SDP), Halid Genjac, Salko Sokolović, Nermina Kapetanović, Sadik Ahmetović (SDA), Borjana Krišto, Nikola Lovrinović (HDZ BiH), potom Staša Košarac, Milica Marković, Dušanka Majkić, Nikola Kragulj, Srđan Mazalica (SNSD), Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Božidar Vučurević (SDS), itd.

Dugogodišnja imena

Dakle, mahom stranački funkcioneri, dugogodišnja imena u svijetu politike i parlamentarne demokratije, ali i politički rekonvalescenti.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH, pojašnjava da su ovogodišnji izbori interesantni i po tome što je manje ovjerenih kandidata u odnosu na 2010, ali je mnogo više ovjerenih stranaka i koalicija.

“Za 2010. imali smo ovjerenih 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata. Tada su bila ukupno 8.242 ovjerena kandidata. Ovoga puta je obrnuto, imamo 7.748 ovjerenih kandidata, ali zato 65 ovjerenih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije”, ističe Pirićeva.

Ona navodi da se, međutim, na listićima ne pojavljuje svih 65, već 50 stranaka, s obzirom na to da su se neke prijavile za izbore samo u okviru koalicije.

Koliko je pozicija u parlamentu BiH primamljiva, potvrđuje i trend pojačanog interesovanja za ove pozicije političara koji u ovom mandatu obnašaju visoke funkcije u izvršnoj vlasti ili lokalnim upravama. Tako su na listama i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (HDZ BiH), Nikola Špirić, ministar finansija (SNSD), Zekerijah Osmić, ministar odbrane (SDP), Zoran Mikulić, ministar pravde FBiH (SDP), Hamdija Lipovača, premijer USK (SDP), itd.

Kao svojevrsni omaž nekim starim vremenima, svoje kandidate na listama za državni parlament imaće i Komunistička partija.

Novi-stari poslanici

Građani – birači imaće posljednju riječ u vezi sa izgledom predstojećeg saziva Predstavničkog doma Parlamenta BiH (izuzmemo li kompenzacijske liste koje kreiraju isključivo stranke). Ne bude li prevelikih iznenađenja, u poslaničkim klupama mogli bismo ponovo da gledamo i neka veoma poznata imena s obzirom na to da za parlament ponovo konkuriraju: Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Senad Šepić (SDA), Dušanka Majkić, Milica Marković, Lazar Prodanović, Staša Košarac (SNSD), Borislav Bojić, Darko Babalj, Aleksandra Pandurević (SDS), Mato Franjičević i Borjana Krišto (HDZ BiH), Denis Bećirović (SDP), Mirsad Đugum (SBB)…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *