NAJAVA: Promocija nestranačkog posmatranja Koalicije ”Pod lupom” u Ugljeviku

Promocija nestranačkog posmatranja Koalicije ”Pod lupom” održaće se u subotu, 20. 08.2016. godine sa početkom u 11:00h u Ugljeviku (Gradski trg).Koalicija ”Pod lupom” poziva sve zainteresovane građane na  promociju kampanje nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2016. godine.

Koalicija ”Pod lupom” na izborni dan planira angažman 3.000 građanskih, nestranačkih posmatrača na svakom drugom biračkom mjestu u zemlji, te putem uličnih akcija želi ponuditi mogućnost svim punoljetnim građanima Bosne i Hercegovine da se prijave za posmatranje izbora, informišu o nepravilnostima u predizbornom periodu i tokom izbornog dana i načinima kako da ih prijave.

Svim zainteresovanim građanima na uličnim akcijama biće podijeljen informativni i promotivni materijal Koalicije.

Izvor:info366.net

O Koaliciji ”Pod lupom”

Koalicija za slobodne i poštene izbore – Pod lupom osnovana je u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine. Koaliciju čini šest nevladinih organizacija iz cijele BiH:

1. Centri civilnih inicijativa (CCI),

2. Udruženje građana ”Demokratija-Organizovanje-Napredak” Prijedor (DON Prijedor),

3. Institut za razvoj mladih i zajednice ”Perpetuum Mobile” Banja Luka,

4. Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno),

5. Inkubator društvenih inovacija ”MUNJA” i

6. Forum građana Tuzle (FGT Tuzla).

Aktivnosti Koalicije ”Pod lupom”

Primarna aktivnost Koalicije je posmatranje izbora. Do sada smo posmatrali Opšte izbore 2014. godine i prijevremene lokalne izbore u sedam opština tokom 2015. godine. Na navedenim izborima je bilo angažovano 3.000 građanki i građana u ulozi posmatrača na 1.500 biračkih mjesta. Obučili smo 4.000 ljudi, organizovali 180 treninga o posmatranju izbora i imali preko 40 uličnih akcija u 40 gradova u BiH.

Koalicija je predstavila svoj Konačni izvještaj o posmatranju Opštih izbora 2014. koji donosi rezultate nadgledanja izbornog procesa prije, tokom i nakon izbornog dana, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva. Aktivnosti Koalicije, nakon posmatranja opštih izbora, nastavile su se kroz zagovaranje preporuka za unapređenje izbornog procesa u BiH.

Grupa istraživača/saradnika bavi se istraživanjem i izradom međunarodnih komparativnih analiza. Do sada je objavljeno i predstavljeno javnosti 7 komparativnih analiza i Pregled izbornog zakonodavstva i segmenata izbornog procesa u 40 država članica OSCE-a.

U ulozi posmatrača redovno prisustvujemo svim sjednicama Centralne izborne komisije (CIK BiH), a pratimo i rad Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva nudeći konkretna rješenja kako bi imali bolje izbore u BiH. Organizovali smo stručne događaje i konferencije na kojima smo okupili preko 500 učesnika, predstavnika izborne administracije, vlasti, regionalih partnera, građana i medija.