Najbolje povrće za detoksikaciju

Oslobodite organizam toksina pomoću zdravog i ukusnog povrća.

Loš način ishrane može veoma nepovoljno da utiče na sposobnost organizma da se riješi toksina. Postoji mnogo korisnih namirnica koje pomažu detoksikaciju, a mi vam predstavljamo pet vrsta povrća najefikasnijih u borbi protiv štetnih materija koje se talože u tijelu.

Artičoke

Ovo povrće sadrži dosta silmarina, antioksidanta koji pomaže jetri da obradi štetne materije. Artičoke možete jesti obarene i umočene u mješavinu maslinovog ulja, morske soli, bibera, majčine dušice i narendane limunove kore.

Cvekla

Pored brojnih ljekovitih sastojaka, ovo povrće sadrži mnogo gvožđa i cinka. Ukusna cvekla pomaže organizmu da izbaci toksine, a možete je jesti pripremljenu na žaru i dodatu salati ili od svježeg povrća napraviti ukusan prilog uz glavno jelo, piše Men‘s Health.

Brokoli

Zeleni cvjetići čine čuda za vaš organizam, a naročito je djelotvorno kada je u pitanju detoksikacija. Izaberite omiljeni način prirpeme i uživajte u ukusnom i veoma zdravom obroku.

Prokelj

Probirljivim osobama možda nije na vrhu liste omiljene hrane, ali je prokelj izuzetno zdrav. Ove kupuščiće možete marinirati, a zatim pripremiti na roštilju i poslužiti kao ukusan prilog.

Rukola

Ovo povrće je idealano za detoksikaciju. Efikasno izbacuje toksine iz organizma, a može se jesti i svježe. Dodajte rukolu salati ili dekorišite omiljene specijalitete, a možete je staviti i na picu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *