Najljepši mostovi u Evropi

BEOGRAD, Iako se Beograd može pohvaliti sa dva mosta sagrađena u prethodne tri godine, njihov izgled nije ni blizu zaslužio da se nađe na listi Najljepši mostovi Evrope koju je priredio portal European Best Destinations.

Na prvo mjesto smjestio se impozantni most 25. april u Lisabonu, prijestonici Portugala. Dugačak je 2.277 metara, a u promet je pušten 6. aprila 1966. godine pod imenom Salazar most. Da li je zaista najljepši, upitno je, ali ovaj most “a la Golden Bridge iz San Franciska” svakako jeste impozantna građevina.

Drugo mjesto zauzeo je jedan od najpoznatijih mostova na svijetu – Tower brigde iz Londona. Ova, slobodno se može reći, istorijska građevina sagrađena je između 1886. i 1894. godine na rijeci Temzi.

Tower

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srednjevijekovni Ponte Vecchio most (stari most) u Firenci našao se na trećoj poziciji. Most koji premošćava rijeku Arno jedinstven je po tome što su na njegovim obodima sagrađene prodavnice.

Ponte-Vecchio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na četvrtom mjestu ponosno stoji Bastei most u Njemačkoj. Nalazi se 305 metara iznad nivoa mora i prolazi kroz stijene pješčarske planine iznad rijeke Elbe. Prvobitna verzija ovog mosta sagrađena je još 1824. godine, kada je drvenom konstrukcijom povezano nekoliko stijena, zbog turista, a metalna konstrukcija je sagrađena 1851. godine.

Bastei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portugalci su zauzeli i peto mjesto. Ovaj put u pitanju je most Dom Luis 1 u Portu. Dizajnirao ga je Tefil Sejrig, koji je učestvovao i u dizajniranju Ajfelove kule. Most je dugačak tek osam metara, ali ga njegova nesvakidašnja konstrukcija svakako nominuje za jedan od zanimljivijih mostova na svijetu.

Dom-Luis-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sljedeći na listi je vijadukt Milo u Francuskoj, zvanično najviši most na svijetu, u rad pušten 2004. godine. On prelazi preko doline rijeke Tarn, doseže visinu od 343 metara i njegova gradnja je koštala oko 400 miliona evra. Poređenja radi, Most na Adi je koštao 360 miliona evra.

Milo-vijadukt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova lista bi izgubila svaki kredibilitet kada se na njoj ne bi našao Sečenjijev lančani most u Budimpeštu. Ovaj most povezuje Budim i Peštu preko Dunava, a dizajnirao ga je Vilijam Tijerni Klark. U promet je pušten 1849. godine.

Sečenjijev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na osmom mjestu šepuri se Rialto most u Veneciji, jedan od četiri mosta koji premošćavaju Veliki kanal. U vrijeme kad je bio izgrađen služio je kao linija razdvajanja okruga San Marko i San Polo.

Rialto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deveto mjesto zauzima u 14. vijeku sagrađeni Kapelski most u Lucernu. Ime je dobio po Kapeli Svetog Petra, koja se nalazi u blizini.

Chapels-brigde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puente Nuevo most (novi most) simbol je gradića Ronda na samom jugu Španije i na listi portala European Best Destinations zauzeo je odličnu desetu poziciju.

Puente-Nuevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostatak ove liste, koja broji ukupno 15 mostova, kompletiraju Stari most u Mostaru, Fort de Roovere most u holandskom Halsterenu, Garabi vijadukt preko doline rijeke Trujer, nezaobilazni Vasko de Gama most u Lisabonu i most Pont du Gard nedaleko od Avinjona, prenose agencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *