Narodna skupština o strateškom planu razvoja poljoprivrede

Razmatranjem Nasrta strateškog plana i razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS od 2015. do 2020. godine, Narodna skupština nastavila je drugu redovnu sjednicu.

Cilj ovog dukumenta jeste da se obezbijedi neophodan strateški okvir za razvoj poljoprivrednog sektora u ekonomskom, ekološkom i socijalnom smislu.

Povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, te obezbjeđenje stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača – strateški su ciljevi koji će doprinijeti realizaciji vizije razvoja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoj do 2020.godine, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

“Ovi ciljevi predstavljaju i jačanje konkurentnosti sektora poljoprivrede kroz povećanje nivoa investicija, povećanje stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Pašalić u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući Nacrt strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske od 2015. do 2020. godine.

Pašalić je naveo da su strateški ciljevi i održivo upravljanje prirodnim resursima, ublažavanje posljedica klimatskih promjena, uravnotežen integralni ruralni razvoj, kao i sistemska podrška razvoju sektora poljoprivrede ruralnih područja.

Pašalić je istakao da će politike podrške za realizuaciju strateških ciljeva biti suštinski reformisane i orijentisane na tri glavne sfere uticaja: politiku podrške poljoprivrednoj proizvodnji, podrške restrukturisanju poljoprivrede i politiku ruralnog razvoja.

On je rekao da su glavni elementi reforme, odnosno instrumenti za realizaciju ciljeva, reforma dosadašnje politike podsticaja i uvođenje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji po jedinici površine, a u stočarskoj proizvodnji po uslovnom grlu, dok će rezultat biti povećanje stepena obradivosti poljoprivrednog zemljišta.

“Neophodno je podržati veću slobodu proizvođača u vezi sa izborom poljoprivredne proizvodnje podstičući male proizvođače da budu veći, a veće proizvođače da budu još veći, te zadržavanje podsticaja po proizvodu samo za strateške proizvode – pšenicu i mlijeko”, istakao je Pašalić.

On je rekao da su elementi reforme povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje kroz intenzivniji transfer informacija i znanja i unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa i poslovnih rezultata poljoprivrednih proizvođača, sagregacija dohotka poljoprivrednih proizvođača kroz unapređenje poljoprivrednog osiguranja, finansiranje javnog skladištenja i subvencionisanje interventnog otkupa.

Pašalić je rekao da su elementi reforme i jačanje konkurentnosti sektora poljoprivrede kroz povećanje nivoa investicija u stočarstvu, ribarstvu, biljnoj proizvodnji, nabavci poljoprivredne mehnizacije, navodnjavanju i odvodnjavanju, podrška uvođenju kvaliteta i podizanja svijesti o bezbjednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

On je dodao da su elementi reforme podrška povezivanju poljoprivrednih proizvođača u udruženja zadruge i klastere, podrška investicijama u male kapacitete na samim gazdinstvima, unapređenje plodnosti i kvaliteta i obradivosti poljoprivrednog zemljišta, te podrška razvoju ruralnih područja.

………………………..

Poslanik SNSD-a Drago Tadić smatra da Vlada Republike Srpske treba da usvoji određene mjere kojima će subvencionisati i podsticati poljoprivredna gazdinstva da budu mala preduzeća koja će zapošljavati članove porodica poljoprivrednika.
Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Srpske 2015-2020. godine, Tadić je rekao da se zalaže za zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela i da se obezbjedi veća pristupačnost kredita poljoprivrednim proizvođačima.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da je ova strategija loše sačinjena i da nije provodiva.

“Nedopustivo je što u izradi strategije nisu konsultovani poljoprivredni proizvođači”, rekao je Šešić.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je da je nedopustivo što raspravi o ovako važnom dokumentu ne prisustvuje resorni ministar Stevo Mirjanić.

Odgovarajući Mihajlici, potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da ministar Mirjanić ima zdravstvenih problema i da je na bolovanju.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da se ova strategija ne razlikuje od prethodne i da je poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj u silaznoj putanji.

Poslanik SNSD-a Vesna Јungić mišljenja je da je strategija veoma dobar dokument koji će unaprijediti razvoj poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

………………………..

Poslanik SNSD-a Drago Tadić demantovao je tvrdnje opozicije da aktuelna vlast SNSD-a u proteklom periodu nije ništa uradila u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj.
Tokom rasprave u parlamentu Srpske o Nacrtu strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske 2015-2020. godine, Tadić je rekao da je aktuelna vlast SNSD-a od 2006. godine, za razliku od SDS-a kada je bio na vlasti, izdvojila znatno veća sredstva u agrarnom budžetu.

On je naveo da je vlast SDS-a 2005. godine za poljoprivredu izdvojila 32 miliona KM, dok je vlast SNSD-a 2007. godine za razvoj poljoprivrede i sela izdvojila 71 milion KM, nakon čega se taj iznos kreće od 80 do 60 miliona KM.

Poslanik DNS-a Duško Ivić smatra da u ovoj strategiji treba biti zastupljeno više konkretnih projekata za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić navodi da resorno ministarstvo treba da daje podsticaje gazdinstvima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da im dodjeljuje zemljište na obradu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da nema smisla praviti strategiju, koja se ne može pokriti realnim finansijskim sredstvima.

Poslanik SNSD-a Vesna Јungić ističe da je riječ o vrlo korektno napisanom strateškom dokumentu, koji ostavlja prostora da se poboljšaju mjere za unapređenje poljoprivrede u Republici Srpskoj.

………………………..

Pred poslanicima će tokom ovog zasjedanja biti i više izvještaja, među kojima su konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za 2013. godinu i prvu polovinu prošle godine, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Na dnevnom redu biće i izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora o reviziji izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za 2013. godinu, “Željeznica Republike Srpske” za 2012. godinu, kao i godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju za 2013. godinu.

Biće razmatrani i izvještaji Agencije za osiguranje Srpske, Agencije za bankarstvo Srpske, te Komisije za hartije od vrijednosti za 2013. godinu.

U nastavku zasjedanja poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po Projektu zatvaranja kolektivnih centara.

Biće razmatran i prijedlog odluke o izmjeni odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci po projektu energetske efikasnosti, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje “Autoputeva Republike srpske” kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj.

U prvom dijelu sjednice, koji je održan od 3. do 5. februara, usvojen je, između ostalog, Zakon o javnom redu i miru, te više nacrta zakona.

…………….

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je na početku zasjedanja da će Parlament zasjedati večeras do 23.00 časa.

“Parlament Srpske sutra će redovo zasjedati, a o apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjvati u srijedu, 11. februara u 14.00 časova”, rekao je Čubrilović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *