Naručili hrane i pića za 675.000 KM

SARAJEVO – Čak 675.000 KM spremno je u budžetu Federacije BiH za osiguranje dvogodišnjih dovoljnih količina sokova, hrane i alkohola za federalne zvaničnike izvršne i zakonodavne vlasti, koji tek treba da zauzmu svoje pozicije i fotelje.

Ova cifra je pripremljena za plaćanje usluga nekolicini firmi kojima je Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH dodijelila ugovore na javnom natječaju 16. decembra prošle godine.

Interesantno je da će federalni zvaničnici i predstavnici vlasti, osim voća i povrća, imati na raspolaganju ogromne količine sokova i kafe. Također, iz same nabavke proizilazi da nijednom predstavniku vlasti u Federaciji na pamet ne pada da se, recimo, napije vode iz česme, budući da je za ove namjene (flaširanu prirodnu vodu) iz budžeta planirano čak 82.000 KM.

Ukoliko se, pak, nađe zvaničnik koji ne voli ili nikako ne pije vodu – ne mora da brine. Njega očekuje spektar prirodnih i gaziranih sokova, za koje je pripremljeno 158.000 KM. I ljubitelji alkohola i dobre kapljice među političarima doći će na svoje, a takvih je nemali broj. Naime, u naredne dvije godine osigurane su sasvim dovoljne količine alkoholnih pića, za koja je planirano izdvajanje od oko 41.000 KM.

Na sve ovo Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, naglašava da je riječ o okvirnim količinama, te da se nikada ne potroši onoliko koliko se planira.

“Mi imamo sedam restorana, a sve što Služba nabavi to se proda. Ove cifre nisu prave, one su obračunske”, kaže Korać.

Na pitanje otkud potreba za, recimo, tolikim količinama kafe, za koju je planirano čak 140.000 KM, Korać ponavlja da je to okvirna količina te da “definitivno ne vjeruje da će Služba kupiti kafe u tolikim količinama”.

“Okvirni sporazum za budžetsku 2013. i 2014. iznosio je 130.000 KM bez PDV-a, ali je u te dvije godine potrošeno oko 76.000 KM bez PDV-a”, ističe.

Inače, ovaj javni natječaj raspisan je kroz 10 lotova, a svaki je ugovor već zaključen. Ono što, pak, posebno upada u oči jeste činjenica da je upravo za kafu postojala jeftinija ponuda za oko 20.000 KM, međutim Korać ističe da treba poznavati procedure javne nabavke.

“Postoji formula u izračunu ukupne vrijednosti tendera, čak i svim pržionicama nije jasno zašto je to tako. Također se množe i neki drugi parametri”, navodi direktor Službe, te zaključuje kako je riječ samo o kontrolnoj cifri.

Šećer – ali bez državnog grba

Korać kaže da je, poučen iskustvom iz institucija BiH, Služba odlučila da nabavi kesice sa šećerom, ali bez grba i obilježja.

“Nezavisne” su krajem 2012. godine objavile tekst o aferi u institucijama BiH gdje su ministri, pomoćnici, direktori, službenici i uposlenici svaki dan u kontinuitetu grb BiH derali u prosjeku oko 20.000 puta, koliko se dnevno ispijalo kafa (državni grb je bio odštampan na kesicama šećera).

Na ovaj način je svaki dan kršen Zakon o grbu BiH jer se, prema članu šest ovog zakona, “grb BiH ne može upotrijebiti kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje robe ili usluga”, uz dodatak u članu 12 da je “svako nepoštivanje grba BiH kažnjivo”.

Naručeno ića i pića

– Svježe voće i povrće – 105.000 KM

– Konzervirano i zamrznuto voće i povrće – 65.000 KM

– Čaj u filter vrećicama – 14.000 KM

– Kafa espreso i mljevena – 140.000 KM

– Ugostiteljski šećer sa logotipom Službe – 29.000 KM

– Prirodni sokovi – 76.000 KM

– Gazirani sokovi – 82.000 KM

– Mineralna voda – 41.000 KM

– Prirodna voda – 82.000 KM

– Alkoholna pića – 41.000 KM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *