Narukvica za promjenu loših navika

BOSTON – Američka start-up kompanija razvila je narukvicu koja nosiocu elektrošokovima pomaže othrvati se lošim navikama i postati “osoba kakva je oduvijek željela biti”.

Narukvica radi na principu u nju ugrađenog Bluetooth radija koji se povezuje s aplikacijom za pametne telefone koja, npr. zna je li korisnik stigao na vrijeme na posao.

Razvila ju je kompanija iz Bostona i nazvala “Pavlok”, po ruskom psihologu Ivanu Pavlovu, pioniru biheviorizma koji je na istraživanjima s psima ustvrdio proces formiranja kondicioniranog ponašanja – Pavlovljevog refleksa, prenose mediji.

Korisnik jednostavno treba odabrati lošu naviku koje se želi riješiti, kao i vrstu kazne koju za nju od svoje narukvice očekuje, a koja može rangirati od obične lagane vibracije ili zvučnog upozorenja do novčane kazne ili blagog strujnog udara jačine do 300 volta.

Narukvica čak može spriječiti nosioca u korištenju mobilnog telefona. S druge strane, ukoliko nosioc ustane dovoljno rano kako je i planirao, ne zaboravi vježbati ili uspije završiti esej, čeka ga finansijska nagrada, a narukvica može o njegovu uspjehu poslati poruku prijatelju.

Pavlok se reklamira kao spravica koja može pomoći promijeniti ponašanje svojih korisnika, omogućiti im da iskoriste svoje skrivene potencijale, obećavajući bezbolnu transformaciju u osobu kakva su oduvijek željeli biti. Na tržištu bi se trebala naći u aprilu 2015.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *