Nastaviti oporavak privrede u Srpskoj

BIJELJINA, Zanatsko-preduzetničko udruženje „Preduzetnik“ u Bijeljini, koje okuplja 1.780 preduzetnika, proslavilo je danas krsnu slavu Spasovdan sa željom da u Republici Srpskoj bude nastavljen oporavak privrede i njeno fiskalno rasterećenje.

Predsjednik udruženja Milorad Stević rekao je novinarima da su privrednici u regiji protekle godine, uglavnom vlastitim snagama, uspjeli da prevaziđu nedaće uzrokovane katastrofalnom poplavom.

„Zadovoljni smo zbog pomaka u položaju i uslovima rada preduzetništva kao što su ukidanje fiskalnih kasa u zanatskim djelatnostima u statusu malog preduzetnika i ukidanje tehničkog održavanja fiskalne kase u svim djelatnostima“, ocijenio je Stević.

On očekuje dalja fiskalna rasterećenja u privredi, smanjenje poreza i doprinosa i oštru borbu protiv ilegalnog rada.

„Vidimo i opredjeljenje Vlade Republike Srpske i društva u cjelini da se napokon uhvati u koštac sa tom pošasti koja ugrožava i preduzetništvo“, istakao je Stević.

Prema njegovim riječima, Udruženje „Preduzetnik“ sa tradicijom od 108 godina nastaviće i višegodišnju borbu za primjenu zakona koji preduzetnika prepoznaje kao fizičko lice, zbog čega bi i cijena potrošene vode, struje i komunalija u preduzetničkim radnjama trebala biti izjednačena sa cijenom u domaćinstvu.

Stević kaže da je preduzetništvo najbrži i najefikasniji put za izlazak Republike Srpske iz ekonomske krize i za rješavanje problema nezaposlenosti kroz ovakav sistem samozapošljavanja.

„U tom smislu, izuzetno nas raduje javni poziv Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za podsticaj otvaranja preduzetničkih radnji u pojedinačnim iznosima od 4.000 KM, kao i predviđeni podsticaji poslodavcima za otvaranje novih radnih mjesta u pojedinačnim iznosima od 2.000 KM“, rekao je Stević.

On je apelovao na sve poslodavce da iskoriste ovaj javni poziv i sredstva koja se nude, a nezaposlene je pozvao da se usmjere ka zanatskim djelatnostima i preduzetništvu koje za početak rada ne zahtijeva velika ulaganja.

„Nadam se da ćemo iduće godine u Bijeljini imati bar 2.000 preduzetnika i da će biti nastavljen trend koji traje od 2012. godine sa većim brojem otvorenih radnji u odnosu na zatvorene“, poželio je Stević. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *