Nastavlja se projekat gasifikacije Bijeljine

BIJELJINA, Gradonačelnik Bijeljina Mićo Mićić ubijeđen je da će, 21 milion evra vrijedan, projekat gasifikacije Bijeljine biti nastavljen i da će Vlada Republike Srpske, uz saglasnost sa preduzećem “RS-Gas” ubrzo proglasiti opšti interes za izgradnju 24 kilometra gasovoda od Bijeljine do Šepka.

„Proglašenjem opšteg interesa bila bi obezbijeđena građevinska dozvola i projekat bi mogao biti konačno nastavljen, izgradnjom magistralnog cjevovada“, izjavio je Mićić za poslovni portal CAPITAL.ba.

On kaže da je od Vlade RS dobio uvjeravanja da će sa “Srbija gasom” biti potpisan ugovor o obezbjeđenju dovoljnih količina gasa iz cjevovoda koji ide prema Sarajevu za područje RS, naglašavajući da je kapacitet cjevovoda prema BiH i RS takav da Bijeljina može dobijati dovoljno gasa za toplifikaciju i za industriju.

“Mi smo s tom činjenicom upoznati odranije i to je mogao biti samo izgovor za odugovlačenje izdavanja pomenute saglasnosti. Od ministarke Srebrenke Golić obaviješten sam da će ovaj projekat za Bijeljinu biti odmrznut”, rekao je Mićić dodajući da je za ovu sedmicu zatražio i sastanak sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Gubici zbog zastoja su milionski, ali, ipak, investitor “Novi Sad gas”, koji je svojevremeno formirao zajedničko preduzeće “BN gas” sa gradom Bijeljina (80:20) neće dići ruke od ovog posla, jer je do sada u izgradnju gasovodne mreže u Bijeljini uloženo oko deset miliona evra.

Gradonačelnik Mićić tvrdi da novac u izgradnju gasovodne mreže nije “uzaludno bačen”, kako se interpretira u javnosti, naglašavajući da ima brojnih velikih potrošača, zainteresovani za gas kao energent.

On kaže da je sada najvažnije utvrditi opšti interes za trasu gasovoda visokog pritiska od Bijeljine do Gornjeg Šepka, što će omogućiti dobijanje građevinske dozvole za taj projekat, ističući da je obaveza Gradske uprave da iz gradskog budžeta obezbijedi novac za eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda.

Godišnja šteta dva miliona evra

Grad Bijeljina više od godinu i po dana čeka odgovor od Vlade RS da se proglasi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine, vrijedan oko 21 milion evra.

U izgradnju gasovodne mreže u gradu do sada je investirano oko deset miliona evra.

Godišnja šteta za izgubljenu dobit zbog zastoja investicije, prema Studiji opravdanosti, procjenjuje se na dva miliona evra.

Grad Bijeljina još uvijek ima djelimičnu dozvolu za izgradnju gasovoda, ali bez proglašenja opšteg interesa nemoguće je riješiti imovinsko-pravne odnose na trasi cjevovoda.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *