Naučnici živjeli pod okeanom 73 dana

Dvoje američkih okeanologa oborilo je rekord najdužeg boravka pod morem, gdje su 73 dana bili u podvodnom hotelu na arhipelagu Kiz u američkoj saveznoj državi Floridi, u pokušaju da skrenu pažnju na zaštitu okeana.

Naučnici Brus Kantrel (63) i DŽesika Fejn (25) proveli su tačno 73 dana, dva sata i 34 minuta pod morem, saopštio je univerzitetski koledž iz Tenesija u kojem su naučnici zaposleni, piše B92.

Okeanolozi su se 3. oktobra spustili u podvodni hotel koji se nalazi osam metara ispod morske površine, a iz njega izašli u ponedeljak.

Prethodni rekord u dužini podvodnog boravka držao je američki naučnik Ričard Prisli, koji je bio 69 dana od maja do jula 1992. godine pod morem na istoj lokaciji.

Okeanolozi su iz podvodnog hotela držali časove o istraživanju i očuvanju okeana i ponekad u goste primale i druge stručnjake, medju kojima je bio astronaut Baz Oldrin, drugi čovjek koji je hodao po Mjesecu.

Ti naučnici slijede francuskog okeanologa Fabijena Kustoa koji je u počev od juna bio 31 dan u podvodnoj laboratoriji na Floridi s drugim naučnicima. Kusto je htjeo da oda omaž svom dedi, čuvenom istraživaču Žak – Ivu Kustou preminulom 1997. godine, a koji je bio 30 dana pod morem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *