Nema prepreka za skraćenje lige

Nema prepreka za skraćenje BH Telecom Premijer lige, potvrdio je juče Darko Ljubojević, potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine očekuje se da delegati usvoje prijedlog o smanjenju broja klubova s trenutnih 16 na 12 od sezone 2016/17.

“Nakon brojnih rasprava, diskusija i rekao bih višegodišnjeg truda, stvoreni su svi preduslovi za smanjenje broja klubova u elitnom takmičenju. Ispoštovane su sve procedure, skupštine entiteskih saveza takođe su se pozitivno izjasnile po ovom pitanju”, kazao je Ljubojević, koji je ujedno i član tročlane komisije koja je radila na reformi Premijer lige.

Nije prošao raniji prijedlog Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, kojim bi bila zagarantovana četiri mjesta klubovima iz ovog entiteta. Biće primijenjen isključivo sportski kriterij. Međutim, u cilju izbjegavanja bilo kakvih malverzacija u sezoni 2015/2016. biće znatno pojačan nadzor na svim utakmicama, a ligu će tada umjesto dosadašnja dva kluba napustiti njih šest. Na današnjoj sjednici Skupštine neće biti raspravljano o modelima i načinu takmičenja u budućoj ligi od 12 klubova. Pretpostavlja se da će sadašnji dvokružni sistem vjerovatno će biti izmijenjen.

“Iz nekoliko razloga to pitanje nije uvršteno na dnevni red Skupštine. Prije svega ne želimo prejudicirati, jer ipak ne znamo kakav će biti konačan ishod glasanja po pitanju skraćenja. Takođe, te stvari su više u nadležnosti Izvršnog odbora, na čijoj sjednici ćemo vjerovatno razmatrati prijedloge i onda eventualno upututi na skupštinsko usvajanje. Sve u svemu, rano je da o propozicijama raspravljamo već sada”, pojasnio je Ljubojević.

S obzirom na to da je redovna sjednica Skupštine, danas se očekuje i usvajanje finansijskog i izvještaj o radu N/FS BiH. Biće usvojen i budžet za ovu godinu u iznosu od 16 miliona i 300 KM. Planirane su i izmjene i dopune Statuta, a većinom je riječ o manjim korekcijama u cilju stvaranja jasnije situacije za funkcionalniji rad Saveza. Tako će određene korekcije biti vezane i za odredbu kojom se zabranjuje obavljanje funkcija u N/FS BiH licima protiv kojih se vodi bilo kakav postupak.

“Ta odredba neće biti ukinuta. Biće samo modifikovana, jer je do sada bila dosta široka i nejasna”, zaključio je Ljubojević.

Na dnevnom redu sjednici danas će biti i razrješenje jednog člana Izvršnog odbora. Riječ je Ameru Halepu, predstavniku NS Srednjobosanskog kantona, koji je ranije suspendovan zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova nogometne organizacije. Sjednica Skupštine počinje danas u 12 časova u Kongresnoj dvorani hotela “Holiday” u Sarajevu.

Pirotehnika prazni kase klubova

Navijački ispadi, odnosno upotreba pirotehničkih sredstava ponovo su skupo koštali bh. fudbalske klubove. Disciplinska komisija N/FS kaznila je Zrinjski zbog meča 19. kola protiv Željezničara sa 3.500 KM. Petarde i baklje navijača na utakmici u Zvorniku protiv Drine isprazniće i kasu Sarajeva za 1.000 KM, koliko će zbog loše organizacije platiti i domaćini. Novčana sankcija od 1.000 KM izrečena je još Slaviji (utakmica sa Vitezom), Vitezu (protiv Zrinjskog), Slobodi (protiv Slavije) i Veležu (protiv Čelika).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *