Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Volonteri Omladinskog centra „Vermont“ danas su se okupili na Trgu mladih u 11:55 sati povodom organizacije ulične akcije na kojoj se govorilo o mogućnostima borbe protiv korupcije. Cilj okupljanja bio je ukazati na prisustvo korupcije u svim segmentima našeg društva, te načine preventivnog djelovanja.

 

Ispred zgrade Policije Brčko distrikta BiH nalazio se pult za informacije na kojem su građani mogli dobiti obrasce za prijavu korupcije kao i promotivan materijal sa motom borbe protiv korupcije. Povodom današnjeg obilježavanja Dana borbe protiv korupcije, Omladinski centar „Vermont“ ugostio je gospodina Adema Ribića, predsjednika Skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, u kojem kao predstavnik organizacija civilnog društva djeluje i sam OC „Vermont“. Ovaj važan datum bio je i povod da sa predsjedavajućim razgovaramo o projektima koji se tiču borbe protiv korupcije. Gospodin Ribić iskazao je svoju podršku za aktivnosti koje OC „Vermont“ svojim dugogodišnjim radom implementuje na polju borbe protiv korupcije.

 

Svoj rad Omladinski centar „Vermont“ je isprofilisao u nekoliko oblasti koje sežu u sve životne sfere građana, a jedna od njih je i sve intenzivnija borba protiv korupcije. U proteklih 5 godina, ovaj program OC „Vermont“ provodi različitim projektnim i programskim aktivnostima. Uspješno smo edukovali preko 1000 građana i mladih osoba, proveli ispitivanje javnosi sa ciljem identifikacije percepcije korupcije od strane građana Distrikta Brčko, te u skladu sa istim izradili antikoruptivne mehanizme koji su potom i usvojeni na nivou Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Ekonomskom fakultetu u Brčkom, sve sa ciljem preventivnog djelovanja protiv interne korupcije. Antikoruptivna kampanja organizovana od strane organizacija civilnog društva Distrikta kulminirala je uspostavom Centra za  borbu protiv korupcije. U okviru istog uspostavljena je info linija putem koje građani Distrikta Brčko mogu anonimno prijaviti određenu koruptivnu radnju. Tokom 2013. godine, OC „Vermont“ predsjedavao je radom ACCOUNT-a, prve antikoruptivne mreže u BiH, koja okuplja preko 100 organizacija civilnog društva, brojnih institucija, te istaknutih pojedinaca u borbi protiv korupcije.

 

Međunarodni dan borbe protiv korupcije se obilježava od 09. decembra 2004. godine usvajanjem Konvencije protiv korupcije od strane Ujedinjenih nacija s ciljem unapređivanja i jačanja mjera za efikasnije i uspješnije sprečavanje i borbu protiv korupcije. Konvencijom je ukazano da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice i da pogađa i druga društva i privredu.

 

Bosna i Hercegovina je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Prema podacima Transparency International, Indeks percepcije korupcije (CPI) za BiH u 2014. godini, je u padu u odnosu na prošlu godinu. BiH je na 80. mjestu prema nivou korupcije, sa ocjenom 39 na skali od 0 do 100.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *