Obilježena krsna slava SOZ-a Ugljevik – Sveti Sava

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej-stavrofor Dragan Pejčić rekao je na Svetosavskoj akademiji u Ugljeviku da je srpski narod imao mnogo svetih ljudi, a da je Sveti Sava najveći sveti čovjek srpskoga roda.

“Istoričari kažu da je Sveti Sava bio veliki državnik, veliki crkveni organizator, graditelj hramova, ali iznad svega sveti čovjek Božiji i sva njegova veličina došla je od njegove svetosti”, poručio je Pejčić.
Na Svetosavskoj akademiji izveden je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali hor i dramska sekcija Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović-Alas”, recitatorska sekcija i Orkestar harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić” i Kulturno-umjetničko društvo “Rudar” iz Ugljevika.
Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da ova podmajevička opština podržava sve aktivnosti Svetosavske omladinske zajednice /SOZ/, koja je organizator Svetosavske akademije.
“Svetitelj Sava je graditelj naše vjere pravoslavne, naših pravoslavnih škola, države i duše srpskog naroda, čovjek vjere u koju je pretvorio sav svoj život”, rekao je Perić.
Predsjednik SOZ Ugljevik Marko Tomić rekao je novinarima da ova organizacija djeluje od 2007. godine s ciljem očuvanja svetosavskog duha i tradicije pravoslavlja u srpskom narodu.
Nakon kulturno-umjetničkog programa, lomljenjem slavskog kolača obilježena je i krsna slava SOZ Ugljevik – Sveti Sava.