Od danas skuplje cigarete

BANJALUKA – Minimalna akciza na kutiju cigareta u BiH od danas iznosi dvije KM, što znači da su najprodavanije cigarete skuplje za najmanje 15 feninga po paklici.

Maloprodajne cijene cigareta u BiH od danas moraju biti usklađene sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznosom akcize na duvan za pušunje za 2015, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Prema odluci, koju je u oktobru usvojio Upravni odbor UIO BiH, od danas se na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene, te posebna akciza u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za paklicu od 20 komada.

U saopštenju se ističe da, ukoliko je ukupna akciza na cigarete, proporcionalna plus posebna, koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od dvije KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2015. iznosiće 80 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do kraja novembra UIO BiH dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015, a koje su utvrđene u skladu sa odlukom koju je u oktobru usvojio Upravni odbor UIO BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *