Omladinski centar „Vermont“ obilježio Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada

BRČKO -Povodom 12. juna – Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, Omladinski centar „Vermont“ organizovao je edukativno – sportske radionice za djecu na sportskom igralištu na prostoru mjesne zajednice Suljagić sokak. Radionica je održana u sklopu projektnih aktivnosti „Dnevnog centra za djecu koja su uključena u život i/ili rad na ulici“. Pod sloganom „Djeca za igru, a ne za rad“ održana je radionica sa 50-djece.

Na radionici su djeci predstavljena prava koja su im zajamčena po Konvenciji o dječjim pravima, te zakonske regulative FBiH koje sadrže odredbe zakona vezane za dječji rad, te postupanja u slučajevima kršenja zakona. Djeci i mladima je skrenuta pažnja i na obveze koje proizlaze iz tih prava i zakona, a koje su važne za prevenciju i otklanjanje teškog stanja u kojem se ova ranjiva populacija nalazi.

„Uspostava dnevnog centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici“ je projekt koji od januara 2015. godine implementira Omladinski centar „Vermont“, a od strane donatora Save the Children.

Dnevni centar zamišljen je kao sigurno mjesto za djecu ulice, gdje se adekvatno i interventno reaguje na akutni problem djeteta, obezbjeđuje pristup uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, školskom sistemu, te promovišu i štite dječija prava, pruža psihosocijalna pomoć i podrška djeci koja dobrovoljno koriste uslugu. Dnevni centar u Brčkom djeci će pružiti podrška kroz edukativni segment (predškolska priprema, pomoć u savladavanju školskog gradiva i podrška vanrednim polagačima razreda osnovne škole), savjetovanje za djecu i porodice (socijalni i pedagoški, kao i preventivni rad), obrok, urgentna pomoć u kriznim situacijama, i sl.

Podsjetimo, Međunarodna organizacija rada donijela je 2002. godine odluku da se 12. juni obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Najnoviji podaci ukazuju na to da oko 120 milijuna djece u dobi između 5 i 14 godina sudjeluje u dječjem radu i pritom su dječaci i djevojčice zastupljeni gotovo jednako. Iako je dječji rad nezakonit u mnogim zemljama, djeca su i dalje prisiljena raditi i najteže fizičke poslove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *