Osam dobara proglašeno nacionalnim spomenikom

SARAJEVO – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je osam dobara nacionalnim spomenikom BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović.

On je rekao da su nacionalnim spomenikom proglašeni jedno pokretno dobro – Muzej “Mlade Bosne”, dva kulturna pejzaža – Hrustovačka i Dabarska pećina u Sanskom Mostu, dva istorijska spomenika – Samostan sestara kćeri božje ljubavi Josipovac u Tuzli i zgrada željezničke sekcije u Prijedoru, dvije istorijske građevine – zgrada sarajevskog kina “Apolo” i stambeno-poslovna zgrada u Ulici Maršala Tita u Sarajevu, te građevinska cjelina Novo Selo u Bijeljini.

“Komisija je donijela zaključak da se na listu ugroženih spomenika uvrsti građevinska cjelina Novo Selo u Bijeljini i sada se na toj listi nalazi 78 dobara”, rekao je Lovrenović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je napomenuo da je u proteklih 12 godina Komisija donijela 926 odluka, od čega 779 pozitivnih i 147 negativnih.

Prema njegovim riječima, Komisija je usvojila Izmjene i dopune odluka za Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša i Nekropolu sa stećcima u Kopošićima Ilijaš, te uradila aplikaciju, uz pismenu podršku opštine Stolac, za helenistički grad Daorson za program organizacije “Si ark” pod nazivom “500 čelendž”.

Lovrenović je naveo da bi Komisija do kraja januara naredne godine trebalo da dostavi materijal za nominaciju stećaka na listu svjetske baštine, a rezultat nominacije, odnosno odluka Uneska, trebalo bi da bude poznata do ljeta 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *