Osam savjeta kako dom učiniti boljim za život

Nekoliko lakih i jednostavnih promjena u vašem domu može vam osigurati godine zdravijeg života, za vas, vašu familiju i kućne ljubimce. Zdrav dom je temelj za kvalitetan život. Ovo su neki prijedlozi koje možete lako izvesti, a vi primijenite bar neke od njih.

1. Budite osviješteni kupac. Čitajte etikete i kupujte proizvode na kojima prepoznajete većinu sastojaka, a one sa sumnjivim nemojte stavljati u vašu potrošačku korpu.

2. Čistoća je pola zdravlja. Vaš dom će biti zdraviji ako je čist, ali koristite prirodne deterdžente i proizvode za čišćenje ili bar one sa umjerenim hemikalijama.

3. Biljke osvježavaju dom i osiguravaju dodatni kiseonik. Dvije odgovarajuće biljke u svakoj sobi upiće toksine i onečišćenja. Jedna od biljaka je filadendron, koji je veoma izdržljiv, a tu je i fikus, koji lako raste u zatvorenim prostorima i otporan je na kukce. Ukoliko imate uslove, okružite se limunovim drvetom koje će vam davati ukusne i zdrave plodove.

4. Namještaj od prirodnih materijala i netoksičnih boja dodaće ljepotu vašem domu, a smanjiti izlaganje nesigurnim hemikalijama.

5. Mirisi igraju važu ulogu. Nakon što vas nije bilo nekoliko dana u kući ili stanu obratite pažnju na najjači miris, on vam može otkriti štetne i pokvarene stvari koje bi inače prošle nezapaženo.

6. Razmislite o pročišćavanju vode.

7. Dobro ćete se naspavati samo ako ste okruženi prirodnim materijalima. Organske pamučne plahte i drugi prirodni materijali trebalo bi da imaju prednost nad sintetikom, bez obzira na to što je jeftinija. Raspitajte se i o bojama posteljine pa tako, recimo, za žutu tvrde da korisna za one koji na njoj spavaju kod liječenja kožnih problema i smetnji s probavom.

8. Ne pretjerujte sa stvarima. Suveniri sa putovanja možda vam mogu vratiti u sjećanje lijepe momente, ali to mogu i fotografije. Umjesto stvari koje će skupljati prašinu, možete za uspomenu donijeti razne začine, odnosno stvari koje će imati korisniju i zdraviju primjenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *