Osiguranicima 12 novih lijekova na recept

BANJALUKA, Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske /FZO/ od 15. marta moći će na recept da dobiju 12 novih lijekova komercijalnih naziva.

„Na listi `A` ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova, od kojih su dva ranije bila na listi `B`. Na listu `A` uvršteni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća /indakaterol/, za kožne bolesti /alklometazon/ i hormonski kontraceptivi /levonorgestrel-etinilestradiol i ulipristal/„, saopšteno je danas iz FZO Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da za ove lijekove osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ukoliko se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju u iznosu od 10 odsto, dok osiguranici koji su oslobođeni participacije za ove lijekove neće plaćati ništa.

Takođe, dva generička lijeka koje koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti /kvinapril/ i opstruktivnih plućnih oboljenja /tiotropijum/ umjesto na listi „B“ od 15. marta biće na listi „A“.

„To znači da će i za te lijekove osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste `B` veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka. Za lijek tiotropijum ubuduće će osiguranici plaćati participaciju u iznosu od oko sedam KM, dok je ranije bila 39 KM„, dodaje se u saopštenju.

Na listu „A“ uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem okskarbamazepin, koji će sada, uz sirup, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama.

Na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati nutridrink i nutrinidrink moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.

„Osim novina na listi `A`, od 15. marta i na listi `B` nalaziće se pet novih lijekova i to za prevenciju moždanog udara /dipiridamol – acetilsalicilna kiselina i klopidogrel – acetilsalicilna kiselina/, hroničnu vensku insuficijenciju /diosmin/, te za genitourinarni sistem /nistatin-nifuratel i dutasterid-tamsulozin/“,pojašnjava se u saopštenju.

Izmjene na listi lijekova, koje je usvojio i Upravni odbor FZO, donesene su u saradnji sa udruženjima ljekara, a uvaženi su i prijedlozi osiguranika.

Lista je izmijenjena i uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.  Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *