Otvoren sajam pčelarstva u Brčkom

BRČKO – U Brčkom je danas otvoren Osmi sajam pčelarstva i pčelarske opreme na kojem učestvuje 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Sajam je na Trgu mladih otvorio zamjenik gradonačelnika Brčkog Esed Kadrić, koji je rekao da je ova manifestacija dobra prilika da pčelari razmijene iskustva.

“Raduje me što je iz godinu u godinu na području distrikta sve više ljudi koji se bave pčelarstvom”, rekao je Kadrić.

Predsjednik organizacionog odbora sajma Veljko Živanović rekao je da je plan da naredne godine na ovoj manifestaciji učestvuju i proizvođači zdrave hrane.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Dževdet Šahović rekao je da je u brčanskim udruženjima pčelara registrovano oko 250 proizvođača sa više od 20 košnica, koji po tom osnovu iz budžeta dobijaju podsticaje.

“Pčelari na području distrikta posjeduju oko 11.000 košnica. Godišnje proizvedu u prosjeku oko 200 tona meda”, rekao je Šahović novinarima.

Na ovoj privrednoj manifestaciji stručni žiri je dodijelio sedam nagrada za najkvalitenije pčelinje proizvode.

Priznanje za najkvalitetniji med pripalo je Zoranu Đuriću iz Loznice koji je na štandu izložio i pakovanja polena, drugi po kvalitetu je med Džemsada Ehmedovića, a treći Sabine Biserović iz Gunje.

Sajam, čije je zatvaranje predviđeno za subotu, 13. septembra, organizovala su Udruženja pčelara “Matica” i “Pčela” iz Brčkog, a pokrovitelj je lokalna izvršna vlast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *