Otvorena savremena laparoskopska ginekološka sala

BANJALUKA – U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka danas je otvorena nova savremena laparoskopska ginekološka sala koja je opremljena zahvaljujući donaciji od 30.600 evra farmaceutske kompanije “Hemofarm” Banjaluka i Fondacije “Hemofarm”.

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog Kliničkog centra Mirko Stanetić rekao je da otvaranje ove sale obavezuje da se krene u osvajanje novog prostora u ginekologiji i ostalim hirurškim granama, dječijoj hirurgiji, te u polju minimalne invazivne hirurgije koja je trend u savremenom svijetu.

“Endoskopija i endoskopske intervencije, i sve vrste intervencija koje se danas rade znatno povećavaju kvalitet liječenja, skraćuju boravak u bolnici i smanjuju troškove”, naglasio je Stanetić.

On je zahvalio “Hemofarmu” za mogućnost opremanja sale najsavremenijom i najkvalitetnijom opremom.

“Želim vam da ovaj napredak svakim danom bude sve veći, a siguran sam da ćemo mi iz Kliničkog centra obavezu koju smo preuzeli preuzimanjem endoskopske sale u potpunosti ispuniti na zadovoljstvo pacijenata”, istakao je Stanetić.

Direktor “Hemofarma” Banjaluka Aleksandar Veselinović rekao je da Klinički centar ima sjajan kadar, a kompanija “Hemofarm” željela je da donacijom obezbijedi bolje uslove za njihov rad, da bi se unaprijedilo zdravlje pacijenata.

On je istakao da će laparoskopska ginekološka sala doprinijeti kvalitetnijem i bržem liječenju pacijenata u Kliničkom centru, gdje se operacioni zahvati ovog tipa obavljaju svakodnevno.

“Nastojimo da doprinesemo unapređenju zdravstvenog sistema Republike Srpske. To je oduvijek bio naš cilj. I ovom donacijom željeli smo da damo realnu podršku ukupnom zdravstvenom sistemu Srpske”, naglasio je Veselinović i pozvao privrednike i privredne subjekte da u okviru mogućnosti učine nešto za zajednicu.

Ginekolog Predrag Rosić istakao je da je ovu vrstu operacija počeo da radi 1986. godine, dodajući da je riječ o minimalnim hirurškim invazivnim metodama koje se koriste u svijetu.

“U ginekologiji se ovom metodom već radi više od 50 odsto operacija”, rekao je Rosić.

On je naveo da se Klinički centar nalazi na 35 do 40 odsto, a da će se dobijanjem ove sale uvrstiti među klinike koje rade kao u Evropi.

Otvaranju nove savremene laparoskopske ginekološke sale u Klinici za ginekologiju i akušerstvu Kliničkog centra Banjaluka prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Darko Tomaš, predstavnici Fondacije “Hemofarm”, te brojni ljekari i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *