Otvorene prve Evropske igre u Bakuu

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Bakuu danas su otvorene prve Evropske igre na kojima će učestvovati više od 6.000 sportista iz 49 zemalja.

Igre je zvanično otvorio predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a zastavu Srbije nosila je olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić.

Svečanost je održana pred 68.195 gledalaca uz učešće 2.000 aktera, među kojima je bila i poznata pop pevačica Lejdi Gaga, koja je izvela pesmu Džona Lenona “Imedžin”.

Dvočasovnu manifestaciju, kojom je oslikana istorija i kultura Azerbejdžana, osmislio je grčki scenarista Dimitris Papajoanu koji je radio na scenografiji tokom Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Po tradiciji prvi su na centralni plato izašli sportisti Grčke, rodonačelnici Olimpijskih igara, a posljednji predstavnici domaćina.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, njegova supruga Dragica, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ambasador Srbije u Azerbejdžanu Nebojša Rodić, kao i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Žarko Paspalj, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef misije Srbije u Bakuu Damir Štajner.

Srbiju će na Igrama u Bakuu predstavlja 132 člana u 20 sportova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *