Ove godine 100.000 vozila

BEOGRAD, Od četvrtka, proizvodnja u FAS-u uobičajeno će biti organizovana u tri radne smjene, te će sa traka silaziti 600, a možda i više automobila dnevno, u zavisnosti od potražnje na tržištu.

U FAS-u bi ove godine, prema očekivanjima poslovodstva, trebalo da bude proizvedeno više vozila nego lani, kad je iz pogona izašlo i inostranim tržištima isporučeno nešto preko 100.000 „fiata 500L“. U menadžmentu tvrde da je taj model dobro prihvaćen na inostranim tržištima, a da se najbolje prodaje u Italiji, Francuskoj, Španiji i Britaniji. Matična kompanija, „Fiat Chrysler automobili“ (FCA), u posljednje vrijeme, saznaje se, bilježi rekordne plasmane i u Americi, gdje se solidno prodaje i kragujevački „veliki fića“.

Iz kompanijskog sindikata poručuju da zaposleni u drugoj polovini ove godine očekuju početak priprema za proizvodnju još jednog modela, a potom i nove investicije, upošljavanje svih fabričkih kapaciteta, nove dobavljače, povećanje broja zaposlenih i u FAS-u i kod kooperanata, kao i povećanje zarada.

Sindikat i menadžment FAS-a krajem 2014. potpisali su novi kolektivni ugovor, sa trogodišnjim rokom trajanja. Ugovor jeste usklađen sa novim Zakonom o radu, ali je zadržao prethodnu, povoljniju za radnike, odredbu da im se minuli rad obračunava i plaća na osnovu ukupnog radnog staža, a ne samo onog ostvarenog u toj kompaniji. Radnici FAS-a su, pored ostalog, sačuvali i pravo na regres, topli obrok i plaćeno odsustvo od sedam radnih dana. Bizlife.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *