Ovo je sedam neočekivanih namirnica koje će zamijeniti so

So je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Natrijum je glavni sastojak soli, ali i niza biljaka koje mogu biti odlična alternativa željenom slankastom okusu jela.

Kako bi barem donekle unos soli uspjeli regulisati preporučuje se njezina zamjena zdravijim alternativama, naime natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu zamijeniti so u jelima.

1. Cimet

Јedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u poslasticama inače ima puno veću primjenu. Cimet je naime odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima.

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umjesto soli. Za intenzivniji okus kardamoma u jelima potrebno je sjemenke malo popržiti.

3. Čili papričica

Topao i papren okus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući ljekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljeni sastojak svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira okuse. Intenzivan okus u potpunosti će utažiti potrebu za soli u hrani, osim u kuhanoj i u svježoj poput sendviča i salata.

4. Sjemenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijem, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast okus sjemenkama daje natrijum zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Bijeli luk

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i tjesteninu gdje poboljšava okus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primjenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo bijeli luk osjetit ćete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuhanim jelima bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za so.

Izvor:24sata.info