Ozbiljna neslaganja Putina i Merkelove povodom Ukrajine

MILANO – Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel imaju ozbiljna neslaganja povodom uzroka sukoba u Ukrajini, saopštio je jutros Kremlj, poslije susreta dvoje lidera u Milanu.

“I dalje postoje ozbiljna neslaganja koja se tiču nastanka ukrajinskog konflikta, kao i uzroka onoga što se trenutno događa”, rekao je Putinov portparol, javile su ruske agencije.

Putin i Merkel su sinoć razgovarali u Milanu na marginama Azijsko-evropskog samita (ASEM).

Peskov je dodao da je razgovor je trajao dva i po sata.

Agencija AFP je napomenula da se uskoro očekuje sastanak Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Tom sastanku će prisustvovati i Merkel, kao i francuski predsjednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i italijanski premijer Mateo Renci.

Porošenko je juče razgovarao sa njemačkom kancelarkom, a oboje su “izrazili žaljenje što mnoge tačke sporazuma o prekidu vatre nisu ispunjene”, javio je AFP, pozivajući se na neimenovane izvore njemačke vlade.

Itar-Tas s je naveo da se Putin sastao i sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, ali detalji razgovora zasad nisu poznati.

Susret Putina i Berluskonija, koji se nalazi u kućnom pritvoru pošto je proglašen krivim za utaju poreza, moguć je pošto je italijanski sud odobrio bivšem premijeru da provede noć izvan svoje vile.

Putin je juče doputovao u Milano poslije posjete Beogradu, gdje je tokom šestočasovne posjete razgovarao sa državnim vrhom Srbije i prisustvovao vojnoj paradi povodom obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Uprkos višečasovnom kašnjenju, uspio je da održi više neformalnih sastanaka sa evropskim liderima.

Putin i Merkel su se sastali poslije večere, četiri sata nakon što je prvobitno bilo planirano, navela je ruska agencija Interfaks.

Holandski premijer Mark Rute takođe se susreo sa Putinom, od kojeg je, kako je naveo, zatražio “maksimalnu saradnju” na istrazi oko pada aviona “Malezija erlajns”, koji je oboren 17. jula iznad istočne Ukrajine sa 298 putnika i članova posade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *